Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde aktif olarak görev yapan personel ile emekli veya görevden ayrılmış personelin hususi (yeşil) ve hizmet (gri) damgalı pasaport başvuru süreçleri, artık tamamen elektronik ortamda yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığınca tüm personelin kullanımına sunulan sistemle başvuru süreçleri, “http://pasaport.meb.gov.tr” internet adresi üzerinden dijital olarak yürütülecek.

Hangi personeller için geçerli?

Yeni işleyiş planlamasına göre kadro derecesi 1, 2 veya 3 olan aktif personel, e-Devlet veya MEBBİS şifreleri ile sisteme giriş yaparak hususi damgalı pasaport başvurularını şahsen oluşturabilecek

Milli Eğitim Bakanlığınca bugün itibarıyla tüm personelin kullanımına sunulan sistemle pasaport başvuru işlemleri, "pasaport.meb.gov.tr" internet adresi üzerinden dijital olarak yürütüleceği duyuruldu.

Yeni işleyiş planlamasına göre kadro derecesi 1, 2 veya 3 olan aktif MEB personeli, e-Devlet veya MEBBİS şifreleri ile sisteme giriş yaparak hususi damgalı pasaport başvurularını şahsen oluşturabileceği belirtildi.

MEB'den yapılan resmi açıklama şöyle:

"Personel, sistem üzerinden kendi başvurularına eş ve çocuk gibi aile bireylerini de ekleyebilecek. 18-24 yaş arası çocukların öğrencilik durumları YÖK üzerinden otomatik olarak doğrulanırken, doğrulanmayan veya sürekli bakıma muhtaç olan çocuklar için "öğrenci belgesi" veya "sağlık kurulu" raporu sisteme yüklenebilecek.

Emekli olan veya Millî Eğitim Bakanlığından ayrılmış personel, hususi pasaport başvurusu için sisteme e-Devlet üzerinden giriş yapabilecek. Bu personel grubunun başvurularında sistem üzerinden aile bireyi ekleme işlemi yapılamayacak, personelin yakınlarına ait pasaport hak sahipliği kontrolü ve ekleme işlemleri, bizzat nüfus müdürlüğündeki randevu sırasında fiziki olarak gerçekleştirilecek.

Hizmet damgalı pasaportlar için işlemler, Bakanlık merkez teşkilatında Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü; taşra teşkilatında ise il millî eğitim müdürlükleri tarafından sistem üzerinden başlatılacak. İşlemin oluşturulabilmesi için kurum tarafından verilen "görev onayı" belgesi sisteme yüklenecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan KBS Duyurusu: Ek Ders Ödemelerinde Gecikme Yaşanabilecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan KBS Duyurusu: Ek Ders Ödemelerinde Gecikme Yaşanabilecek
İçeriği Görüntüle

Sistem üzerinden alınan tüm başvurular, pasaport işlem birimleri tarafından incelendikten sonra Elektronik Belge Yönetim Sistemi (EBYS) entegrasyonu ile otomatik başvuru formu oluşturularak elektronik onaya sunulacak. Elektronik imza süreçlerinin tamamlanmasının ardından, onaylanmış "resmî pasaport talep formu", web servis aracılığıyla doğrudan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü veri tabanına iletilecek.

Elektronik başvurusu NVİ'ye iletilen başvuru sahibine, işlemin tamamlandığına dair bir SMS bilgilendirmesi gönderilecek. Bu bilgilendirme mesajını alan personel; e-Devlet veya NVİ çağrı merkezinden pasaport randevusu alarak, fiziki belgeleriyle birlikte dilediği il nüfus müdürlüğüne giderek pasaport işlemlerini tamamlayabilecek."