Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartı harcamalarına sınırlama getirilmesi sinyali, piyasada büyük bir beklenti yaratıyor. BDDK verilerine göre, kredi kartı borçlarının yarısı taksitli harcamalarla oluşuyor.

Politika faizlerindeki artış, bankaların kredi kartı işlemlerinde uyguladıkları azami faiz oranlarını etkiliyor. Politika faizinin yüzde 8,5'ten yüzde 25'e çıkarılması, referans faiz oranlarını yükseltti ve kredi kartı faiz oranlarını artırdı.

Referans faiz oranı politika faiz artışı öncesinde yüzde 0,81'di ve kredi kartı işlemlerinde azami faiz oranı yüzde 1,36 idi. Ancak Eylül itibariyle referans faiz oranı yüzde 2,26'ya yükselirken, kredi kartı işlemlerindeki azami faiz oranı yüzde 2,81'e çıktı.

Para Politikası Kurulu'nun Perşembe günü yapacağı toplantıda faiz artışı beklentisi var, bu da kredi kartı faiz oranlarının artmasına yol açabilir.

Kurultay sonrası ilk istifa geldi! Yomra Belediye Başkanı istifa etti Kurultay sonrası ilk istifa geldi! Yomra Belediye Başkanı istifa etti

BDDK verileri, kredi kartı harcamalarının arttığını gösteriyor. Bireysel taksitsiz kredi kartı harcamaları yükselişte ve toplam bireysel kredi kartı bakiyesi artıyor.

Ancak bireysel taksitli kredi kartı harcamalarının toplam bireysel kredi kartı harcamaları içindeki oranı düşüşte. Nisan'da yüzde 53,4 olan bu oran Eylül'de yüzde 45,6'ya geriledi.