Mayıs 2023 seçimleri sonrası para politikasındaki normalleşme süreciyle beraber Merkez Bankası'nın faiz yükseltimleri, kredi maliyetlerini de artırdı. Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 8.5'ten 50'ye çıkarmasından dolayı, Mayıs 2023'te yüzde 34.19 olarak kaydedilen ihtiyaç kredisi faizleri de bugün itibarıyla yüzde 86.15'e ulaştı.

Bu anladam nakit ihtiyacı duyanlar, artan faizlere rağmen ihtiyaç kredisine yönelim hız kesmiyor. Faiz yükseltimlerinin başladığı Haziran 2023'ten 29 Mart 2024'e kadar olan süreçte ihtiyaç kredileri de yüzde 26 yüselerek 1 trilyon 86 milyar liraya dayandı.

KREDİ TALEP EDERKEN KARŞILAŞTIRMA YAPIN

Kredi talep etmeden önce bankaların kredi önerilerini karşılaştırma yapın. Her bankada farklı faiz tutaları ve vade dilimleri yer alıyor.

Faiz tutaları kişiden kişiye farklılık gösterebilir, kredi notunuza göre bir başkasına sunulan kredi faiz oranı sizde aynı olmayabilir ya da size daha az bir faiz tutarı çıkabilir. Bu sebepten dolayı bankaları karşılaştırmak size en avantajlı olan faiz oranını bulmanıza destek sağlayacaktır.

İHTİYACINIZ KADAR KREDİYE YÖNELİN

Bankalar size ihtiyacınızdan fazla olan tutarlarda kredi önerebilir. Ancak kredinizi zamanında ve sıkıntı yaşamadan ödeyebilmek için ihtiyacınız tutarında kredi talep etmelisiniz. Ayrıca yatıramadığını kredi borçları kredi notunun azalmasına yol açabilir ve bu bir başka kredi talebinde size sorun çıkarabilir.

BANKALARIN KAMPANYA ZAMANLARINI KONTROL EDİN

Öncesinde müşterisi olunmayan bankalardan kredi talep edenler kullanıcılar, yeni müşteriler için sağlanan düşük faizli kredi ve sıfır faizli nakit avans yardımcı olacaktır. Bu nedenle bankaların kampanyalarını yakından incelemek ve araştırmak önemli.

VADE SAYISINI UZATMAYIN

Bankalar ödeme kolaylığı için farklı vade seçeneği sunuyor. Ancak vade süresi ne kadar uzarsa geri ödemesi de o kadar artıyor. Bu nedenle gelire göre iyi bir ödeme planı oluşturup vadeyi uzatmamak vatandaşın zor durumda kalmaması için dikkat etmesi gerekenlerden.

Boykotların odağındaki Starbucks, fiyatlara yine zam yaptı Boykotların odağındaki Starbucks, fiyatlara yine zam yaptı

İNTERNET ADRESLERİNDEN EMİN OLUN

Kredi başvurunuzu dijital kanallardan sağlarken bankanın orijinal internet aresi olduğundan emin olun. Bankanın web adresinin yazılı olduğu yerin sol yanında kilit işaretinin olması önem arz ediyor. Bu işaret, internet sitesinin güvenli bir site olduğu şeklinde ifade ediliyor.

KREDİ NOTUNUZU SORGULAYIN

Kredi notu, kredi talep ederken en önemli konuların başında geliyor. Kredi notunuz iyiyse daha düşük faiz oranlarıyla kredi çekmeniz mümkün olabilir. Bu sebeple kredi notunuzu yüksek tutmak için finansal ödemelerinize, kredi kartı ekstresi ve mevcutta kullandığınız kredi varsa onların son ödeme zamanlarına dikkat edin.

SİGORTA YAPTIRMAYI UNUTMAYIN
Bankalar hayat sigortası yaptıran kredi kullanıcılarına daha düşük oranda faiz avantajları sağlayabiliyorlar. Kredi ödeme sürecinde bir vefat durumu halinde bankaya borcunuzun kalmaması için bankanın önerdiği kurumdan sigorta yaptırabilirsiniz.

Bu konuda hem vefatınız halinde borçlu kalma ihtimalinizi yok eder hem de hayat sigortası ile verilen kredinin faiz oranı daha az olur. Özellikle kredi tutarı fazlaysa sigortalı faiz oranı uzun vadede daha avatajlı olacaktır.

GÜVENMEDİĞİNİZ KİŞİLERE KEFİL OLMAYIN

Birine kefil olacaksanız bu, güvendiğiniz ve borcu vaktinde ödeyeceğine inandığınız kişi olmaldıır. Borçlarının geri ödemesini zamanında ve düzenli olarak yapacak güvenilir kişilere kefil olunması kredi notunu yükseltir. Aksi bir durum sizi hem zor durumda kalmanıza hem de kredi notunuzun azalmasına neden olacaktır.

ŞİFRE VE BİLGİLERİNİZİ KİMSEYE GÖSTERMEYİN, SÖYLEMEYİN

Dijital bankacılık ile bankaya gitmeden istediğiniz zaman istediğiniz yerde kredi başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Ancak dijital bankacılıkta da dolandırıcılara karşı dikkatli olmak önem arz ediyor.

Dijital bankacılıkta şifrenizi ve bilgilerinizi sizi telefonla arayarak bilgi isteyen kimseye söylemeyin ve göstermeyin.

FARKLI BANKADAN KREDİ TALEP EDİN

İhtiyaç duyduğunuz krediyi tek bir bankadan talep etmek yerine birkaç değişik bankadan farklı krediler isteyerek daha düşük faiz yatırabilirsiniz. Bu sayede kredi tutarını düşük tutarak çok daha az maliyetli kredi çekmiş olacaksınız.