2022 yılından itibaren kira fiyatlarındaki ani yükselişin önüne geçmek amacıyla hayata geçirilen önemli bir düzenleme, kiracıları ve ev sahiplerini yakından ilgilendiriyor. 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olan %25'lik kira zamkotası, hem kiracıları hem de ev sahiplerini doğrudan etkiliyor.

''Kadın öğretmenlerimize biber gazı dağıtacağız...'' ''Kadın öğretmenlerimize biber gazı dağıtacağız...''

Bu kapsamda, 8 Haziran 2022'de yürürlüğe giren kanunla ev sahiplerine, kira bedelini yılda sadece %25 oranında artırma yetkisi tanındı. Yani, ev sahipleri bu oranın üzerinde bir artış yapamazken, bir önceki yılın tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre belirlenen değişim oranını geçmemek kaydıyla kira miktarını belirleme hakkına sahip oldu.

Kiracılar, bu düzenlemeye dikkat ederek, haklarına sahip çıkabilir ve aşırı kira artışlarına karşı korunabilirler. Ayrıca, 5 yıldan uzun süreli veya 5 yılın sonunda uzayan kira sözleşmelerinde mülk sahibi, kira bedelinin yeniden hesaplanması talebinde bulunabilir; ancak bu durumda bilirkişi tarafından yapılacak araştırma önem arz etmektedir.

Bu düzenleme, Türk Borçlar Kanunu'nda yer almakta olup, kiracı ve ev sahiplerinin haklarını belirleyen önemli maddeler içermektedir. Kiracılar ve ev sahipleri, bu kapsamdaki hükümleri inceleyerek, kira sözleşmelerini yaparken ve mevcut durumlarını değerlendirirken yasal çerçeve içinde hareket edebilirler.