Çin ile Suudi Arabistan, ikili ticarette yerel para birimlerinin kullanımını içeren bir döviz takas anlaşması imzaladı. İki ülke merkez bankalarının ortak açıklamasına göre, 50 milyar yuan (yaklaşık 6,97 milyar dolar) değerinde takas yapılmasını öngören anlaşma, üç yıl boyunca geçerli olacak ve uzatma opsiyonu içerecek.

Bu anlaşma, özellikle petrol ticaretinde doların hakim olduğu alanlarda yerel para birimlerinin kullanımına olanak tanıyarak, iki ülkenin finansal bağımsızlığını güçlendirmeyi amaçlıyor.

Galatasaray Başkan Vekili Erden Timur, Tarikatçı İddialarına Yanıt Verdi! "Kimlik Mi Göstereyim?" Galatasaray Başkan Vekili Erden Timur, Tarikatçı İddialarına Yanıt Verdi! "Kimlik Mi Göstereyim?"

T D Mf K 1700506313 4509

Çin, dünyanın en büyük enerji ithalatçısı olma konumunda ve özellikle enerji ticaretinde doların etkisini azaltma hedefine odaklanıyor. Bu anlaşma, Çin Merkez Bankası'nın son 10 yılda imzaladığı 30. döviz takas anlaşması olma özelliğini taşıyor. Çin, daha önce Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Mısır gibi ülkelerle benzer anlaşmalar imzalamıştı.

Kapak 110842

Çin'in dolar bağımlılığını azaltma ve uluslararası ticarette yuan kullanımını artırma çabaları, ABD dolarının değeri üzerindeki etkisini azaltma amacını taşıyor. Bu adımlar, özellikle ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım politikalarının etkisi altında küresel piyasalarda doların değer kazanmasına karşı bir tepki olarak ortaya çıkıyor.