Aralık ayının enflasyon oranının açıklanmasıyla birlikte memur ve emekli maaşları kesinleşecek. Birçok konuyu etkiliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2024'ün ilk yarısını kapsayacak olan memur maaş katsayısı üzerinden hesaplandığından yeni katsayı, yapılacak ödemelerde de artış sağlayacak.


Vatan'dan Duygu Yeşilgöz'ün haberine göre:

Asgari ücrete yüzde 49 artışı ile birlikte net asgari ücret 17.002 TL olarak belirlendi. 3 Ocak'ta açıklanacak Aralık ayı enflasyonu, heyecanla beklenen memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranlarını etkileyecek. Bu zam kararı sadece maaşları değil beraberinde bedelli askerlik ücretini, kıdem tazminatı tavanını, 65 yaş aylığını ve engelli aylıklarını da etkileyecek. Memur maaşlarını belirleyen katsayı, en son 0,509796 olarak uygulanmıştı. Bugün açıklanacak enflasyon verileri ışığında, bu katsayı da yenilik kazanacak.

2023 yılı Ocak ayında emekli işçiler (SSK) ile emekli esnaf ve çiftçilerin (BAĞ-KUR) aylıkları, temmuz-aralık dönemindeki enflasyon farkı kadar artırılacak. Temmuz ayında, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı uygulandı. Bu nedenle, Ocak ayında gerçekleşecek enflasyon farkı zammında, temmuzdaki yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı değerlendirilecek.

Memurlar ve memur emeklileri, enflasyonun üzerine bir de toplu sözleşmeden doğan farklarını alacak, SSK ve Bağkur emeklilerine ise enflasyon üzerinden yeniden refah payı artışı yapılması bekleniyor.

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, Aralık ayında enflasyonun yüzde 3.26 olacağı tahmin edildi. Bu verilere göre, enflasyonun yılı yüzde 65.39 seviyesinden kapatacağı öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rolex saat ve ıstakoz tepkisi: Ayrıca uyarmam mı gerekiyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Rolex saat ve ıstakoz tepkisi: Ayrıca uyarmam mı gerekiyor?

Yıllık enflasyon yüzde 65’e çıkması durumunda emekli işçi ve esnaf aylıklarına yaklaşık yüzde 37.76, memur ve emekli memur aylıklarına ise yüzde 49.46 oranında zam yapılacak. Yani memur ve memur emeklerine yapılacak zamda yıl sonu yüzde 38’lik TÜFE’nin dışında toplu sözleşmeden gelen oran da devreye alınacak.


Enflasyon oranları ve toplu sözleşme ile gerçekleştirilecek zam oranın yüzde 50’lilere çıkacağı tahmin ediliyor. Memur emeklileri 9876 TL maaş alıyordu, yüzde 50 zam yapılması durumunda en düşük memur emeklisinin maaşı 14 bin 814 TL’ye çıkacak.

FARKLI DURUMLARA GÖRE ZAM ORANLARI DA FARKLI 
Yıllık enflasyonun farklı senaryolara göre belirlendiği zam oranları değişecek. İlgili senaryolara göre emekli maaşlarına yapılacak zamlar şu şekilde şekillenebilir:


Yüzde 65 Enflasyon Senaryosu:

Emekli işçi ve esnaf aylıkları: Yüzde 37.76

Memur ve emekli memur aylıkları: Yüzde 49.46

Yüzde 66 Enflasyon Senaryosu:

Emekli işçi ve esnaf aylıkları: Yüzde 38.6

Memur ve emekli memur aylıkları: Yüzde 50.37

Yüzde 64 Enflasyon Senaryosu:

Emekli işçi ve çiftçi aylıkları: Yüzde 36.93

Memur ve emekli memur aylıkları: Yüzde 48.55

SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için enflasyon farkının üzerine ilave bir artış yapılmadığı takdirde, işçi, çiftçi ve esnaf emeklileri ile memur emekli aylıkları arasında yaklaşık 12 puanlık bir fark oluşacak.

Enflasyon oranları kıdem tazminatı tavanı, bedelli askerlik ücreti, yaşlılık maaşı ve engelli maaşına yapılacak zammı da belirleyecek.

KIDEM TAZMİNATI TAVANI, BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ, YAŞLILIK MAAŞI VE ENGELLİ MAAŞLARI NE OLACAK? 
En düşük kıdem tazminatı için asgari ücret önem arz ediyor. Asgari ücretlinin kıdem tazminatı 20 bin 2 liraya artacak. Kıdem tazminat tavanı tutarı ise asgari ücrete göre değerlendirmiyor. Kıdem tazminatının yıllık miktarı, en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenen emeklilik ikramiyesini aşamayacağı yasayla belirlenmiş durumda. Kıdem tazminatı tavanı halen 23 bin 489 lira olarak uygulanıyor. Bu rakam enflasyon verileriyle yeniden belirlenecek.

Yüzde 50’nin baz alındığı tahmini bir hesap yapıldığında kalemlerdeki artış şu şekilde olacak.

Bedelli askerlik ücreti, mevcut 122.351,04 TL'den %50 oranında bir artışla 183.526,56 TL'ye yükselecek.

Kıdem tazminatı tavanı da 23.489,83 TL'den %50'lik bir artışla 35.234,74 TL'ye çıkacak.

Engelli bireylerin aylık destek ödemelerinde de değişiklikler yapılacak. %40-69 arasında engeli olan bir kişinin aylığı, mevcut 1.874,00 TL'den %50'lik bir artışla 2.811,00 TL'ye çıkacak. %70 ve üzeri engeli olan bir kişinin aylığı ise 2.811,00 TL'den 4.216,50 TL'ye yükselecek. 65 yaş aylığı da orandan etkilenecek. Bu ödeme, mevcut 2.348,00 TL'den %50 oranında bir artışla 3.522,00 TL'ye çıkacak.

Hükümet yöneticileri, enflasyonun ekonomik koşulların bir yansıması olduğunu ifade ederek, memur maaşlarının bu değişiklikten etkilenmemesi için gerekli düzenlemelerin yapılacağının altını çizdi.


Yeni katsayının memur maaşlarına nasıl yansıyacağı ve maaşlardaki artış oranlarıyla ilgili detaylar bugün açıklanacak enflasyon oranıyla kesinleşecek.