Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün saat 10.00'da açıklayacağı Aralık 2023 enflasyon verileri ile birlikte, milyonlarca memur ve emeklinin yeni yıl maaş artışlarını belirleyecek. Beklentilere göre, enflasyonun yüzde 36-37 civarında olması öngörülüyor. Bu oran, yüzde 15'lik yeni yıl zammı ile birleşerek, memur ve emeklilere yaklaşık yüzde 50 civarında bir zam getirecek.

TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) kasımda bir önceki aya göre yüzde 3,28 artarken, temmuz-kasım döneminde tüketici fiyatlarında yüzde 33,66 artış yaşandı. Enflasyon beklentilerine göre, aralık ayı için enflasyonun ortalaması yüzde 3,19, yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 65,19 olarak öngörülüyor.

Kredi kartlarında ek sıkılaştırma olacak mı? Kredi kartlarında ek sıkılaştırma olacak mı?

Memur ve memur emeklileri, toplu sözleşmede belirlenen zam oranını aşan enflasyon farkı nedeniyle ek bir zam alacak. Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararına göre, 2024'ün ilk altı ayı için belirlenen yüzde 15'e ek olarak enflasyon farkı oranında zam yapılacak. Bu durum, memur ve memur emeklilerinin maaşlarında yaklaşık yüzde 50'lik bir artışa işaret ediyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri de Aralık ayında oluşan yüzde 36-37'lik enflasyon oranında zam alacak. Ancak, memur ve memur emeklilerinden daha düşük zam oranı alacakları tahmin edilen SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına refah payı eklenmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Bu düzenlemenin yapılabilmesi için Meclis'ten geçmesi beklenen bir kanun değişikliği gerekiyor.

Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı, maaş katsayılarına ilişkin bir genelge yayımlayacak. Bu genelgeyle belirlenen katsayılarla hesaplanarak Ocak 2024 maaşları, zamlı olarak hesaplara yatırılacak. Bu süreç, memur ve emeklilere yeni yılın ilk günlerinde maaş artışlarının yansıyacağı anlamına geliyor.