İstanbul Valisi Davut Gül, deprem riski taşıyan tüm okulların boşaltıldığını açıkladı. 1999 Gölcük depreminin ardından standartların değiştiğini belirten Vali Gül, güçlendirme veya yeniden inşa kararı alınan 51 okulun Ocak 2024'te, 93 okulun ise 2024-2025 eğitim öğretim yılında hizmete açılacağını ifade etti.

Vali Gül, İstanbul'da gerçekleştirdiği inceleme sırasında 17 Şubat'ta güçlendirme veya yıkılarak yeniden yapım kararı alınan 93 okulla ilgili açıklama yaptı. 1999 depreminin öncesinde inşa edilen okulların dayanıklılıklarının artırılması için çalışmalar yapıldığını belirten Gül, 2006'da özel bir proje koordinasyon ekibi kurulduğunu ve bu kapsamda İstanbul'da 1418 okulun incelendiğini ifade etti.

Deprem nedeniyle bölgeden ayrılan öğretmenlere süre şartı aranmadan geri dönme hakkı Deprem nedeniyle bölgeden ayrılan öğretmenlere süre şartı aranmadan geri dönme hakkı

İncelenen okullardan 1351'inin güçlendirilerek veya yeniden inşa edilerek elden geçirildiğini açıklayan Vali Gül, bu süreç sonucunda 769 okulun güçlendirildiğini, 448 okulun ise yeniden inşa edildiğini belirtti. 2022'de boşaltılan 51 okulun Ocak 2024'te, 2024-2025 eğitim öğretim yılında boşaltılan 93 okulun ise hizmete açılması planlandığını açıkladı.

Vali Gül, güçlendirme ve yeniden inşa çalışmalarının bütçesinin 40 milyar lira olduğunu belirterek, İstanbul'da artık riskli olarak bilinen ve eğitim öğretime devam eden hiçbir okulun bulunmadığına dikkat çekti. Ayrıca, hayırseverlerin katkılarına da ihtiyaç duyulduğunu ve okul yapımında devlet-vatandaş işbirliğinin önemli olduğunu vurguladı.

Vali Gül, İstanbul'da sürekli göç olduğunu ve genç nüfusun fazla olduğunu belirterek, hayırseverlerle protokoller yaparak eğitim ve diğer alanlarda gelişmelerin sağlanmasını amaçladıklarını ifade etti.