Uzun süredir ekonomik belirsizliklerin gölgesinde seyreden altın piyasalarında, İslam Memiş yaptığı açıklamada gram altının 2024 yılında 2 bin ila 2 bin 500 TL arasında bir değere sahip olacağını ifade etti. Yatırımcıların bu fiyat tahminlerini dikkate alarak hareket etmeleri gerektiğini de ekledi.

Enflasyon ve FED'in etkileri

Özellikle Amerika Merkez Bankası'nın (FED) yaptığı son toplantıda faiz oranlarını artırması, son 22 yılın zirvesini görmesine yol açtı. Bu durum, yılın geri kalanı için belirsizlikleri artırarak, altın fiyatlarını olumsuz etkiledi. Önümüzdeki dönemde yine Amerikan ekonomisinin enflasyon verileri ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararları da FED politikalarına yol gösterecek ve bu da altın fiyatlarını etkileyecek.

Kapalıçarşı'da altın ne durumda?

Bu hafta içerisinde Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram fiyatı sadece yüzde 0,06 değer kaybederek 1.662 TL'ye gerilerken, Cumhuriyet altını da yüzde 0,05 düşüşle 11.023 TL'ye indi. Önceki hafta sonu 2 bin 732 TL olan çeyrek altın ise 2 bin 731 TL'ye geriledi.

Dünya sahnesinde ne oluyor?

ABD'nin ekonomik durumu ve Çin ile olan ticaret ilişkileri, altın fiyatlarını etkileyen diğer önemli faktörler arasında. Çin ve ABD arasında yaşanan ticaret savaşları ve teknoloji transferi konusunda yaşanan gerginlikler, yatırımcıları tedirgin ediyor. Bu durum, küresel ticareti olumsuz etkileyecek bir kriz ihtimalini gündeme getiriyor.

Diyarbakır'da cezaevinde çok sayıda mahkum ve personel zehirlendi Diyarbakır'da cezaevinde çok sayıda mahkum ve personel zehirlendi

İslam Memiş'in yatırım tavsiyeleri

İslam Memiş, ons altın fiyatlarının 1.920 dolarda olduğunu, 1.930 dolar seviyelerini geçemediğini belirtti. Yatırımcılara dolar üzerinden altın alımları için yeşil ışık yaktı ve ons altın için 2.080 ve 2.150 dolar seviyelerinin yakın zamanda gündeme gelebileceğini ifade etti.