Adana'nın Torbalı ilçesindeki inşaat sektöründe yaşanan kalifiye eleman sıkıntısı, giderek büyüyen bir sorun haline geliyor. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun'un verdiği bilgilere göre, inşaat sektöründe çalışanların aylık ücretleri 50 bin TL'yi aşmış durumda. Özellikle kalıp, sıva, demir gibi uzmanlık gerektiren mesleklerde eleman bulmak neredeyse imkansız hale gelmiş durumda.

Olgun, "Sıvacı, boyacı, kalıp ustasının günlük yevmiyesi 2 bin TL'yi buldu. Sektörde bırakın kalifiye elemanı, vasıfsız eleman bile karaborsaya düştü. Sıvacılar, demirciler, kalıpçıların maaşları, beyaz yakalı çalışanların maaşlarından daha yüksek seviyede" ifadelerini kullandı.

Öğretmenlere Yer Değişikliği Müjdesi! Mevzuatta Değişiklik Yapılıyor Öğretmenlere Yer Değişikliği Müjdesi! Mevzuatta Değişiklik Yapılıyor

6 Şubat 2023'teki deprem felaketi, bölgede hızla başlayan konut inşaatlarıyla birlikte kalifiye eleman bulma sorununu daha da artırdı. İnşaat sektöründe çalışanların günlük yevmiyeleri 2 bin TL'ye kadar çıkarken, uzmanlık gerektiren işlerde usta ve yardımcı eleman eksikliği yaşanıyor.

Başkan Olgun, gençlerin inşaat sektörüne olan ilgisinin azaldığına dikkat çekti ve "18 ile 25 yaş arası genç nesil, bu sektörü tercih etmiyor" dedi.

Olgun ayrıca, inşaat sektöründe işçi maaşlarının giderek arttığını belirtti ve "İşçilerin aylık maaşları ortalama 50 bin lirayı aşıyor. Günlük olarak bin 500 ile 2 bin lira arasında değişen ücretler, mesailerle birlikte aylık 60-70 bin lirayı buluyor" şeklinde konuştu.