İlkokullarda yazılı sınav uygulaması kaldırıldı mı? Bu seneden itibaren ilkokul öğrencikeri nasıl değerlendirecek? Milli Eğitim Bakanlığının Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliğinde yapılan dğeişiklikler ne anlama geliyor?  İşte detaylar...

MEB Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliğinin Yazılı ve uygulamalı sınavlar başlığında bulunan 5. maddede   İlçe, il veya ülke genelinde ortak yazılı sınavlar yapılabileceği belirtilirken bu sınavların uygulanmasına ilişkin iş ve işlemler millî eğitim müdürlüklerince yürütüleceği açıklanıyor. 

Bir dönemde her dersten iki yazılı sınav yapılacağı yönetmelikte yer alırken  haftalık ders saat sayısı altı ve üzeri olan derslerde il sınıf/alan zümrelerince karar alınması durumunda üçüncü sınav yapılabilmesi de mümkün.

 Okullarda sınavlar;

1) 1. dönem 1. sınavlar: Ekim ayı son haftası–Kasım ayı ilk haftası,

2) 1. dönem 2. sınavlar: Aralık ayı son haftası–Ocak ayı ilk haftası,

3) 2. dönem 1. sınavlar: Mart ayı son haftası–Nisan ayı ilk haftası,

4) 2. dönem 2. sınavlar: Mayıs ayı son haftası–Haziran ayı ilk haftası,

aralığında yapılalacak

Mücbir sebeplerle sınavların belirtilen tarihlerde yapılamaması durumu dışında sınav tarihleri öğretim yılı başında okullar tarafından e-Okuldan ilan edilerek belirtilen tarihlerde gerçekleştirilecek. 

 Uygulamalı sınavlar hariç, öğretmenlerin ortak değerlendirme yapabilmelerine imkân vermek üzere birden fazla şubede okutulan derslerin sınavlarının ortak yapılması esas olarak kabul edildi.

Türkçe/Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinin sınavları; dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçmek için yazılı ve uygulamalı olarak yapılacak.

GSM operatöründen, 30. yılına özel tüm kullanıcılarına büyük ödül GSM operatöründen, 30. yılına özel tüm kullanıcılarına büyük ödül

Söz konusu yönetmelikte değişiklikte:

"Okul öncesi ve ilkokul 1, 2, 3 ve 4 üncü sınıflarda öğrencilerin akademik ve sosyal gelişiminin takibi ders öğretmenlerince sürekli yapılır. Öğrencilerin gelişim düzeyleri, öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen bireysel ve grupla yapılan etkinliklere katılım gözlem formları, oyun temelli değerlendirmeler ve verilen görevleri yerine getirme amaçlı ölçme araçları ile takip edilir." ibaresi yer almakta. Pandemi döneminde  ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflarda yazılı sınav uygulamaları kaldırılmıştı. Yazılı sınavlar sadece 4. sınıflarda devam ederken son değişiklikle beraber artık ilkokulda tamamen yazılı sınav uygulaması kaldırılmış oldu.

Öğretmenler değerlendirmeyi nasıl yapacak?

Yönemelikte " İlkokullarda öğrencilerin Türkçenin doğru ve güzel kullanımını geliştirmek amacıyla dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerinin izlenmesi ve geliştirilmesine yönelik ölçme araçları kullanılır." ifadesi yer alarak ölçmenin nasıl gerçekleştirileceği belirtilmiş.