Son dönemde para transferlerini kolaylaştıran IBAN , esnafın yeni tercihi haline geliyor. Bazı bankaların yüksek POS komisyonları ve uzun geri ödeme süreleri nedeniyle esnaflar, müşterilerini IBAN ile ödeme almaya yönlendirmeye başladılar. Bu değişim, sokak satıcılarından, manavlara, kuaförlerden doktor muayenehanelerine kadar birçok iş yerinde yazarkasaların yerine IBAN'lı tabelaların asılmasına neden oluyor.

LGS ne zaman 2024? Liselere Geçiş Sistemi sınavı giriş yerleri ne zaman açıklanacak? LGS ne zaman 2024? Liselere Geçiş Sistemi sınavı giriş yerleri ne zaman açıklanacak?

Artan IBAN ile ödeme yöntemi, peşin alışverişlerde yapılan indirimlerin de etkisiyle hızla yaygınlaşıyor. Yüksek miktarlarda transferlerde, işlem açıklamalarına "elden alınan ödemenin iadesi" şeklinde yazılması talep ediliyor, bu da tarafları vergi ve yasal yükümlülüklerden muaf kılıyor.

Ancak bu yeni trend, bazı riskleri de beraberinde getiriyor. POS cihazlarının yerine IBAN kullanılması, vergi kaybına yol açabilir ve kayıtdışı ekonomiye olanak tanır. Uzmanlara göre, bu durum daha fazla vergi kaçırılmasına ve maliyetin kayıtlı olmayan işlemlerle azaltılmasına yol açabilir.

Esnaf, bu durumun temel nedenini bankalar olarak görüyor. Yüksek POS komisyonları ve uzun geri ödeme süreleri, esnafın iş yapma şeklini etkiliyor ve enflasyonun artmasına katkıda bulunuyor. Bu nedenle, IBAN ile ödeme yöntemi, hem alıcılar hem de satıcılar arasında bir kazan-kazan formülü olarak benimseniyor.