Dolar/TL, beklentileri aşan enflasyon verisinin ardından sınırlı bir yükseliş yaşayarak 26.80 seviyesine yaklaşmış durumda. Bugün ise yatırımcılar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ağustos ayı aylık fiyat gelişmeleri raporunu takip edecekler.

Ağustos ayında akaryakıt ÖTV artışı sonrası ulaşım sektöründeki zam ve Türk Lirası'nın değer kaybının etkisiyle enflasyon, beklentileri aşarak yüzde 9.09 artış gösterdi.

Kredi ödeyenler de dahil olmak üzere, kredi faizleri artırıldı! İşte yeni oranlar Kredi ödeyenler de dahil olmak üzere, kredi faizleri artırıldı! İşte yeni oranlar

Ekonomistlere göre, vergi ve ücret artışları ile gelecek aylarda enerji fiyatlarındaki olası artışların enflasyon üzerindeki baskıları sürdürebileceği belirtiliyor.

Ayrıca, JPMorgan Securities tarafından yayımlanan bir raporda, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 65'e yükseltildiği ve enflasyonun gelecek yılın mayıs ayına kadar yükselmeye devam edeceği öngörülüyor. Ayrıca, politika faizinin enflasyondaki yükselişi durdurmak ve kurul kararlarını azaltmak için yükselmesi gerektiği belirtiliyor, bu da politika faizi tahminlerinin yükseltilmesi ihtimalini gündeme getiriyor.

Bugün saat 10.00'da TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporu yayımlanacak. Ayrıca, TCMB aynı gün saat 14:30'da TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksini açıklayacak.

Dolar/TL, geçen ay TCMB'nin güçlü faiz artırımının ardından yüzde 0.9'luk kazançla Ağustos ayını kapattı. Bugün ise sabah saatlerinde 26.7850 seviyesinde yatay bir seyir izliyor.

Cuma günü, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin ulusal kredi notu hakkındaki değerlendirmesi izlenecek. Fitch, geçen yıl Temmuz ayında Türkiye'nin kredi notunu B seviyesine düşürmüş ve kredi notu görünümünü "negatif" olarak belirlemişti.

Küresel piyasalarda ise Asya'da Çin'in ekonomik büyümesini desteklemek için aldığı önlemlerin etkileri izlenirken, ABD piyasaları tatilin ardından yeniden işlem görmeye başlayacak. Yatırımcılar Federal Rezerv'in (Fed) bu ayki para politikası toplantısında faizleri sabit tutma olasılığının yüzde 93 olduğunu ve bu yıl başka bir faiz artırımına gitmeme olasılığının yüzde 60 olduğunu fiyatlıyorlar. Avrupa'da ise Avrupa Merkez Bankası'nın bu ay faiz artırması bekleniyor.