2024 yılında vergi ve harçlarda yapılan değişiklikler, sürücülerin araç kullanım maliyetlerini etkiledi. Bu değişikliklerle birlikte Fiat Egea ve Togg T10X gibi farklı araç tiplerinin kullanım maliyetleri belirlendi. Özellikle yakıt maliyetinde avantaj sağlayan elektrikli araçlar, diğer maliyet kalemleriyle birlikte değerlendirildiğinde farklı bir tablo ortaya çıktı.

Fiat Egea'nın kullanım maliyeti 59 bin lira olarak belirlenirken, Togg T10X için hızlı şarjda 59 bin 402 lira ve ev şarjında 44 bin 796 lira olarak hesaplandı. Ancak, hangi aracın daha hesaplı olduğunu belirlemek için sadece yakıt maliyetine odaklanmak yeterli değil. Araç kullanım maliyetleri; MTV, kasko, sigorta gibi faktörleri de içermektedir.

Yaşlı destek programı için başvurular başladı Yaşlı destek programı için başvurular başladı

Hesaplamalara göre, küçük ve orta sınıf bir benzinli aracın kontağını çevirmenin bu yılki maliyeti sigorta, kasko, MTV ve yakıt gibi masraf kalemleriyle birlikte minimum 54 bin TL'yi buluyor. Elektrikli veya hibrit araç kullanımında ise yakıt masrafları düşse de, MTV ve kasko fiyatları nedeniyle avantajın azaldığı görülüyor.

Özellikle şehir içinde yakıt maliyetini düşürmek isteyenler için hibrit araçlar önerilirken, bu araçların yüksek motor hacmi nedeniyle MTV açısından dezavantajlı olabileceği vurgulanıyor. Elektrikli araçlar, evden veya işyerinden şarj edildiğinde yakıt gideri bakımından yüzde 80'in üzerinde avantaja sahip olabiliyor.

Sonuç olarak, araç seçiminde sadece yakıt maliyetine değil, diğer maliyet kalemlerine de dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Elektrikli araçların kullanım avantajları, özellikle şehir içinde sıkça kullanımı düşünülen durumlar için ön plana çıkabiliyor. Ancak, her sürücünün ihtiyaçları farklı olduğu için bireysel tercihler ve kullanım alışkanlıkları da önemli bir etken oluşturuyor.