İl özel idareleri ve belediyelerde görev yapan Devlet memurlarına, diğer kurumlardaki emsal personelin yararlanamadığı bazı ödemeler de yapılabilmektedir.

Sosyal denge tazminatı ve ikramiye ödemelerinden yararlanabilen mahalli idareler personeline yapılan bu ödemelerden, bu yazımızda sadece ikramiye ödemesine değinilecektir.

Mahalli idareler personeline yapılan ikramiye ödemeleri, personel sayısı ve ikramiye adedi sınırlamalarının yanı sıra ilgili encümen takdirine bağlı bir ödeme olduğundan; bazı memurlar ikramiye ödemesinden yılda iki kere yararlanabilirken bazıları ise bu ödemeden hiç yararlanamamakta ve ayrıca ikramiye ödenecek personelin belirlenmesinde kayırmacılık durumu da ortaya çıkabilmektedir.

Kaç personele ikramiye ödenebiliyor?

Mahalli idarelerde (il özel idarelerinde, büyükşehir belediyelerinde ve diğer belediyelerde), ilgili mahalli idarenin toplam memur sayısının %10’una yılda en çok iki defa ikramiye ödenebilmektedir.

İkramiyenin her defasında farklı personele ödenmesi halinde, ilgili mahalli idarenin toplam memurlarının en çok %20’si yılda bir defa ikramiye alabilmektedir. Ancak, ikramiyenin aynı personele ödenmesi durumunda ise toplam personelinin %10’unun yılda iki defa ikramiye alması durumu ortaya çıkmaktadır.

İkramiye ödemesi ile ilgili bazı hususlar

Mahalli idareler personeline, ikramiye;

**İlgili mahalli idareler encümeninin (belediye encümeni, il encümeni) kararıyla, bir takvim yılında en çok 2 defa ödenmektedir.

**Personelin başarı durumuna göre ödenmekle birlikte, bu ödemenin mahalli idarelerin tamamında objektif kriterlere dayalı başarı değerlendirmesine göre yapıldığını söylemek mümkün olamamaktadır.

**Personelin fiilen çalıştığı süreyle (hastalık ve yıllık izinleri dahil) orantılı olarak ödenmektedir.

İkramiyenin miktarı ne kadar

Mahalli idareler personeline ödenen ikramiyenin (her defasında) brüt miktarı en çok;

**Büyükşehir belediyelerinde, 36000 gösterge rakamının aylık maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutar kadar olabilmektedir.

**Diğer belediyelerde, 25000 gösterge rakamının gösterge rakamının aylık maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutar kadar olabilmektedir.

**İl özel idarelerinde, 25000 gösterge rakamının gösterge rakamının aylık maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunan tutar kadar olabilmektedir.

Bu ödemeden, damga vergisi ve bulunulan gelir vergisi dilimi oranında gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır.

2020 yılının ikinci yarısında geçerli olan aylık katsayısına göre, her defasında ödenen ikramiyenin brüt miktarı; büyükşehir belediyelerinde 5.561 TL, diğer belediyelerde ve il özel idarelerinde ise 3.862 TL’dir.