Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eski Eğitim Bakanı Gabriel Attal'ı yeni başbakan olarak atadı. Attal, 34 yaşında Fransa’nın en genç ve aynı zamanda açıkça eşcinsel kimliğini ifade eden ilk başbakan olarak tarihe geçti.

Ankara Black House Apart Otelin sahibi haddini aştı! verdiği cevaplar sosyal medyanın gündeminde Ankara Black House Apart Otelin sahibi haddini aştı! verdiği cevaplar sosyal medyanın gündeminde

Gabriel Attal'ın Geçmişi

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Macron'un Attal'ı başbakanlık görevine ataması, onu Laurent Fabius'tan sonra ülkenin en genç başbakanı yaptı. Attal, 2017 yılından bu yana Macron tarafından atanan dördüncü başbakan. Attal, geçen yıl Pap Ndiaye'nin yerine Eğitim Bakanlığı görevine getirilmişti ve son 65 yılda hükümette görev alan en genç üye olarak dikkat çekiyordu.

Abaya Yasaklaması

Attal'ın bakanlık döneminde aldığı kararlar arasında, laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle devlet okullarında abaya giyilmesinin yasaklanması da bulunuyor. Bu karar ülke genelinde büyük tartışmalara yol açmıştı. Fransa'da 27 Ağustos 2023'te alınan bu karar, hak ve özgürlük ihlalleri iddiasıyla Danıştay'a taşındı. Danıştay, yasağın "özel hayata saygı, ibadet ve eğitim haklarını ihlal etmediğine" hükmetmişti.