GSM operatöründen, 30. yılına özel tüm kullanıcılarına büyük ödül GSM operatöründen, 30. yılına özel tüm kullanıcılarına büyük ödül

Emekli maaşlarına ilişkin yapılan düzenlemeler, emeklilerin yaşam standartlarını etkileyen önemli bir konudur. 16 milyonu aşkın emeklinin gelirlerini artırmayı hedefleyen bu düzenlemeler, Temmuz ayında tekrar ele alınacak. 

İşte en düşük emekli maaşı için öne çıkan 3 formül:

6 Aylık Enflasyon Formülü: Ocak ayından Temmuz ayına kadar olan 6 aylık enflasyon dikkate alınarak taban maaşta artış yapılabilir. Bu formülde, üç aylık enflasyona ek olarak diğer veriler de hesaba katılarak taban maaş belirlenecek. Öngörüler, 6 aylık enflasyonun yüzde 24'ü bulabileceği yönünde.

Yıllık Enflasyon Formülü: 2024 yılı sonu enflasyon tahminine göre bir artış yapılması öngörülüyor. Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası tahminlerine göre yıl sonu enflasyonunun yüzde 45 civarında olması bekleniyor. Böylece taban maaşın 14-15 bin bandında belirlenmesi sağlanarak en düşük emekli maaşının asgari ücrete yaklaşması amaçlanıyor.

Asgari Ücret Formülü: Emekli derneklerinin talepleri arasında yer alan bu formül, taban maaşın 17 bin liraya çıkarılmasını öngörüyor. Ancak bu durum, taban maaşa yakın aylık alan emekliler arasında adaletsizlik yaratabilir. Bu nedenle, yapılacak değişikliklerin emekliler arasında dengeli bir şekilde dağıtılması önem taşıyor.

Bu düzenlemelerin yanı sıra, emekli kök maaşlarının da gözden geçirilmesi gerekebilir. Ancak bu değişikliklerin, ödenen prim miktarı ve çalışma günü gibi faktörler göz önünde bulundurularak adaletli bir şekilde yapılması önemlidir.