Ekonomi Uzmanı Mahfi Eğilmez, döviz kurlarındaki yüksek dalgalanmanın sebeplerini ve ekonomi politikalarının rolünü değerlendirdi.

Türkiye'nin son dönemde döviz kurlarındaki yüksek dalgalanma ve artan enflasyon sorunlarıyla karşı karşıya olduğu bir dönemde, ekonomi uzmanı Mahfi Eğilmez'den önemli bir uyarı geldi. Eğilmez, kişisel blogunda yayınladığı yazıda, ekonomi politikalarının popülizm ve seçim odaklı uygulanmasının bu sorunların temel nedenlerinden biri olduğunu vurguladı.

Eğilmez, yazısında, döviz kurlarındaki dalgalanmanın ardında yatan sebepleri açıklarken, mekanik saatlerin çalışma prensibine benzetme yaparak anlatımına başladı. Mekanik saatlerin zemberek adı verilen bir yay yardımıyla çalıştığını belirten Eğilmez, zembereğin düğmesiyle kurulduğunu ve her çevirme işlemiyle daha fazla sıkıştığını ifade etti. Ancak, düğmeye fazla baskı uygulanırsa zembereğin boşalacağını ve saatin çalışamaz hale geleceğini aktardı.

Bu benzetme üzerinden ekonomi politikalarına geçiş yapan Eğilmez, 2021 yılında Türkiye'de enflasyon ve faiz oranlarının yüksek olduğu bir dönemde, doğru para politikası yerine yanlış bir yaklaşımın benimsendiğini belirtti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faizleri düşürmeye yönelik politikalar izlediğini ve bu yanlışa yaklaşık iki yıl boyunca devam ettiğini ifade etti. Bu süre zarfında enflasyonun yükselerek yüzde 70'lere çıktığını söyledi.

Kamu İhalelerine Yönelik Yeni Düzenlemeler Resmi Gazete'de Yayımlandı Kamu İhalelerine Yönelik Yeni Düzenlemeler Resmi Gazete'de Yayımlandı

Eğilmez, hükümetin bu yanlışa geri adım atmak yerine peş peşe yeni yanlışlar yaptığına dikkat çekti. Fiyatlara müdahale etmeye ve enflasyonu kontrol etmeye çalışmanın piyasa ekonomisi içinde mümkün olmadığını vurguladı. Bu yanlış yaklaşımın kısa süreli olumlu sonuçlar doğurabileceğini ancak sürdürülebilir olmadığını ifade etti.

ANLIŞ AMA OY GETİRİCİ SİYASETLE SEÇİM KAZANILDI

Aslında bugün gelinen aşamada, zembereğin boşalmasıyla birlikte, dolar kuru, normal düzeyine geldi. Buradaki kritik mesele bugün gelinen aşamanın gelinmesi gereken aşama olup olmadığı meselesi. Eğer ekonomi politikası ne pahasına olursa olsun seçim kazanmak amacıyla bu şekilde popülist yaklaşımlarla yürütülmeseydi ne enflasyon ne de kur böyle bir oynaklık içinde olmayacaktı. Bu yanlış ama popülist olduğu için oy getirici siyasetle seçim kazanıldı ama tarihte belki de ilk kez bir iktidar kendi kendine enkaz devretmiş oldu.

Yeni kitabım Fon'un kapak yazısında bir Çin Atasözü var: "Kara gömülen ceset yazın ortaya çıkar.” Yaz geldi.