Yaz tatilinin yaklaşmasıyla birlikte, milyonlarca öğrenci 16 Haziran Cuma günü karnelerini alacak. Bu süreçte, 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. sınıf öğrencileri takdir-teşekkür hesaplamalarına başladı. Öğretmenler tarafından e-Okul sistemi üzerinden girilen sınav notlarına göre, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenciler takdir-teşekkür belgesi hesaplamalarını yapabiliyorlar.

MEB e-Okul sistemi üzerinden takdir-teşekkür hesaplama işlemlerinin yapılmasıyla ilgili detaylar şu şekildedir:

Karne not ortalamasının hesaplanması:

Karne not ortalaması hesaplaması basit matematiksel işlemlerle kolayca gerçekleştirilebilir. Not ortalaması, 1. yazılı puanı, 2. yazılı puanı ve varsa 3. yazılı puanının toplanmasıyla elde edilir. Bu toplam, yazılı sayısına bölünerek not ortalaması bulunur.

Tüm derslerin not ortalamalarının toplanması:

Öğretmen ve Öğrencilerin Eğitim Gezilerinde Yeni Düzenleme! Öğretmen ve Öğrencilerin Eğitim Gezilerinde Yeni Düzenleme!

Öğrenciler, her ders için bu işlemi gerçekleştirerek not ortalamalarını bulur. Buldukları not ortalamalarını dönem boyunca aldıkları ders sayısına bölerler. Bu sayede dönemlik karne not ortalamasını öğrenmiş olurlar.

Takdir belgesi için gereken puan:

Takdir belgesi alabilmek için, dönem puanlarının ortalaması 70'den aşağı olmayan ve davranış puanı 100 olan öğrencilerden, 85 ve üzeri puan alanlar takdir belgesi alabilirler.

Teşekkür belgesi için gereken puan:

Teşekkür belgesi alabilmek için, dönem puanlarının ortalaması 70'den aşağı olmayan ve davranış puanı 100 olan öğrencilerden, karne ortalaması 70,00-84,99 arasında olanlar teşekkür belgesi almayı hak kazanır.

Liselerdeki hesaplama sistemi değişti:

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin devamsızlık durumunu göz önünde bulundurarak takdir-teşekkür hesaplama kriterlerini değiştirdi. Başarı puanı takdir veya teşekkür belgesi almaya yeterli olsa bile, 5 günden fazla devamsızlığı olan öğrenciler bu belgeleri alamayacaklar.