Dolar/TL, bu sabah itibariyle 28,71 seviyesinde işlem görerek yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Türk Lirası, dolar karşısında yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 35 değer kaybetti. Piyasalarda İsveç’in NATO üyeliği görüşmelerine ilişkin gelişmeler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya ziyareti yakından takip ediliyor.

Dün TBMM Dışişleri Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan ve İsveç’in NATO üyeliği ile ilgili açıklamalar piyasalar üzerinde etkili oldu. Ancak görüşmeler ertelendi ve konuyla ilgili beklentiler piyasalar üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya'daki temasları ve bu kapsamda yapılacak görüşmeler de piyasaların odağında bulunuyor. Özellikle uluslararası ilişkilerdeki gelişmelerin döviz kurlarına etkisi gözlemleniyor.

Dolar/TL'deki bu yükselişteki etkenler arasında, iç savaş ve diğer olumsuz olayların yanı sıra siyasi ve yargı konularındaki belirsizliklerin etkili olduğu belirtiliyor. Türk Lirası, 2021 yılından bu yana dolara karşı yüzde 35 değer kaybı yaşadı.

Diğer yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasa katılımcıları anketi ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun işgücü istatistikleri de piyasalarda dikkatle takip ediliyor.

Küresel piyasalarda ise Asya-Pasifik borsalarının, ABD'deki zayıf verilerin etkisiyle bir miktar soluklanışı ve dolar endeksinin durumu da takip ediliyor.

Okul müdürü ve yardımcısını darp eden 2 şüpheli tutuklandı Okul müdürü ve yardımcısını darp eden 2 şüpheli tutuklandı

Dolar endeksi, altı önemli para birimine karşı değerlendirilirken, haftalık bazda hafif bir düşüş gösteriyor. Brent ve WTI hafif ham petrolü ise ekonomik endişelerle yaklaşık yüzde 5 düşerek dört ayın dip seviyesine geriledi.

Bu gelişmeler, piyasalarda dalgalanmaya ve yatırımcılarda belirsizlik hissinin devam etmesine neden oluyor. Türk Lirası'nın değer kaybı ve döviz kurlarındaki oynaklık, ekonomik göstergeler ve siyasi belirsizliklerle birlikte dikkatle izlenmeye devam ediyor.