Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 35'e yükseltmesinin ardından dolar kurundaki kademeli yükseliş devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sona ermesinin ardından doların hızlı bir artış gösterdiği görülüyor. Seçimler öncesinde 19 lira civarında seyreden dolar kuru, seçimlerin ardından sürekli rekor üstüne rekor kırmaya başladı.

Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru! Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!

TCMB'nin faiz artışlarının ardı ardına gelmesine rağmen dolar ve euro kurundaki yükseliş durulmamış gibi görünüyor. Haftaya başlarken dolar kuru 28,53 liradan işlem görüyor, aynı dönemde euro kuru ise 30,52'den işlem görüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 28 Mayıs seçimlerinin sona ermesinin ardından kabine değişikliği yaparak Mehmet Şimşek'i Hazine ve Maliye Bakanı olarak atadı. Şimşek, bakanlıktaki devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır. Kurala dayalı bir Türkiye ekonomisi özlenen refaha ulaşmamızda önemli olacaktır. Makro finansal istikrarı önceliklendireceğiz." demişti.

Merkez Bankası, seçimlerin ardından politika faizini artırmış, ancak döviz kurundaki yükseliş sürmüştü. TCMB'nin artışlar sonrası dördüncü toplantısında politika faizi yüzde 30 seviyesine ulaşmıştı. Son olarak 26 Ekim'de faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 35'e yükseltti.