Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kızıldeniz bölgesindeki gerilimin artarak savaş riskini taşıdığına dikkat çekti. Medya temsilcileri ile bir araya gelerek değerlendirmelerde bulunan Fidan, yaşanan olayları "çok boyutlu bir yaptırım savaşı" olarak nitelendirdi. İstihbarat savaşından fiili askeri çatışmalara kadar geniş bir yelpazede yaşanan gerginlik, bölgedeki taraflar arasında tansiyonun yükselmesine neden oluyor.

Fidan, özellikle Kızıldeniz'deki ticaret yollarına yönelik faaliyetlerin, ABD'nin bölgede kontrolü ele geçirme çabası olarak değerlendirildiğine işaret etti. Bu durumun, deniz ittifakları oluşturma ve ortak operasyonlar başlatma arayışlarına dönüştüğünü belirten Bakan Fidan, bölgesel bir savaşın yayılma ihtimalini önemli bir risk olarak değerlendirdi.

Filistin-İsrail savaşı başta olmak üzere bölge genelinde yaşanan gelişmeleri ele alan Fidan, Batı'nın İsrail'e kayıtsız şartsız destek vermesini ciddi bir sorun olarak gördüğünü ifade etti. Gazze'deki olayların, Batılı ülkelerin reputasyonunu ve biriktirdikleri krediyi olumsuz etkilediğine vurgu yaptı.

Fidan, uluslararası toplumun süreci engelleme konusundaki çabasızlığının, ciddi bir kırılma anı olduğunu belirtirken, bölgedeki güç dengelerinin değişmesiyle politik tavırların evrileceğine inandığını söyledi. Ayrıca, Rusya ve Çin'in bölgedeki rekabetin başka bir boyuta evrildiğine dikkat çekti.

Yusuf Tekin; Verimsiz Çalışan Öğretmenlerimiz Var Yusuf Tekin; Verimsiz Çalışan Öğretmenlerimiz Var

Bakan Fidan, ABD'nin İsrail adına savaşmakta olduğu bir denklemin bölge ülkelerini karşı güç oluşturmaya itebileceğini belirterek, bu durumun büyük bir silahlanma ve güç arayışına neden olabileceği uyarısında bulundu.

Öte yandan, Fidan, bölgesel çatışmaların radikal örgütlere zemin hazırlayabileceğine ve devletlerin bu çatışmalara gerektiği kadar sert tavır alamamalarının kamuoylarını tatmin etmeyeceğine dikkat çekti. Bu tür sert kırılmaların olduğu dönemlerde toplumsal hareketlilik olabileceğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı, İsrail'in Hamas ile ilgili tutumunu eleştirirken, Netanyahu'nun Batı'ya anlattığı kurgunun gerçek dışı olduğunu belirtti. Hamas'a yönelik yapılan tanımlamaların sivil katliamı üzerinden yapıldığını söyleyen Fidan, aynı kuralın İsrail için de geçerli olması gerektiğini ifade etti.

Fidan, İsrail'in Lübnan ile savaşa girmemek için kendini zor tuttuğunu düşündüğünü belirterek, bu tür bir savaşın çözüme değil, yeni sorunlara yol açacağını vurguladı.