Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilgin Metin, dışarıda telefon şarj etmenin tehlikeli olabileceği konusunda değerlendirmelerde bulundu. Prof. Metin, günümüzde telefonların hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini ve şarjlarının gün içinde bitebileceğini belirtti. Bu durumda şarj aleti olmadığında insanların farklı seçenekler aradıklarını ve şarj kutuları veya istasyonlarının sayısının arttığını ifade etti. Ancak burada dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Prof. Metin'e göre, birçok halka açık şarj istasyonunda donanımsal verilerin yerleştirildiği ve bu istasyonlara telefon takıldığında telefonun içindeki verilere erişilebildiği, hatta casus yazılımların yerleştirilebileceği bir risk bulunmaktadır. Bu durumda özel hayatın tehlike altında olabileceğine dikkat çekti.

tuytgj

Türkiye'de kaç otomobil var? En çok hangi renk tercih ediliyor? İlginç veriler açıklandı... Türkiye'de kaç otomobil var? En çok hangi renk tercih ediliyor? İlginç veriler açıklandı...

Prof. Metin, dikkatli olunması gereken konuları da aktardı. Eğer yanlarında bir USB şarj cihazı bulunuyorsa telefonun onun üzerinden şarj edilebileceğini belirtti. Şarj etmek zorunda kalındığında ise telefonun kapatılarak şarj edilebileceğini ve belli bir şarja ulaşana kadar beklenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, kilitli olarak telefonun bırakılabileceği şarj istasyonlarının olduğunu ancak telefonun yüzde 100 şarj olduğunda bazı telefonların otomatik olarak açılabildiğine dikkat çekti. Bu durumda telefonun verilerine yine o kablo üzerinden erişilebileceğini ifade etti.

Prof. Metin, sadece şarj amacıyla kullanılan kabloların tercih edilmesi gerektiğini belirtti. USB portlarının hem veri transferinde hem de enerji transferinde kullanıldığını ve bu nedenle sadece şarj için kullanılan kabloların daha güvenli olduğunu ifade etti. Ayrıca, USB koruyucu adı verilen donanımların da kullanılabileceğini söyledi.