6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremin ardından, hasarlı yapıları sahiplenen gerçek veya tüzel kişilere yönelik önemli bir adım atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlanan kararla, depremde zarar gören maliklere hibe ve yapım kredisi desteği sunulacak.

Bu karar, depremin yol açtığı hasarın onarılması ve bölge sakinlerinin güvenli konutlara kavuşmalarına katkı sağlama amacını taşıyor. Hasarlı binaların sahiplerine sunulan bu destek, depremin yol açtığı acil ihtiyaçları karşılamanın yanı sıra, bölgenin uzun vadeli iyileştirme ve dayanıklılık planlarının bir parçası olarak görülüyor.

Kararın ayrıntılarına göre, konut sahiplerine 750 bin liraya kadar kredi desteği verilirken, ahırı bulunan konut sahiplerine 1 milyon liraya kadar kredi sağlanacak. İş yeri sahipleri ise 400 bin liraya kadar kredi alabilecekler.

Hak sahipliği şartları

-7269 sayılı kanun (Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun) kapsamında hak sahibi olup aynı kanun kapsamında kredi ve konut yardımından faydalananlara bu karar kapsamında hibe ve kredi verilmeyecek.

-Söz konusu karar kapsamında maliklere bir konut ve bir iş yeri için hibe ve en fazla üç bağımsız bölüm için kredi verilecek.

-Aynı bağımsız bölüm için hem hibe hem de kredi alınabilecek.

-İnşaat yapımı için verilecek hibe haricinde yapı denetimi, jeolojik etüt raporu ve/veya harita hazırlanması ile yapıma yönelik benzeri işler için de hak sahiplerine hibe verilecek.

-İnşaat halinde olup orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen yapı maliklerine de hibe ve yapım kredisi verilecek.

-Hasar gören yapıda iştirak halinde veya müşterek mülkiyet söz konusu ise yine aynı şekilde hisseli olmak üzere, sadece bir konut/iş yeri için hibe ve en fazla üç bağımsız bölüm için kredi verilecek.

Üniversite sınavında yeni dönem! LGS tarihi değişecek mi? Üniversite sınavında yeni dönem! LGS tarihi değişecek mi?

-Ölen bir kimsenin hak sahipliğine ilişkin hakları mirasçılarına geçerken mirasçıların birden fazla olması durumunda birlikte hak sahibi sayılacaklar.

-Yeni yapılacak uygulamalara yönelik olarak ilgili idareler/kurumlar ve kuruluşlar nezdinde yapılacak tüm iş ve işlemler tapuda kayıtlı son malik adına yürütülebilecek.

-Hasarlı taşınmazı afetten sonra satış veya başka şekilde devralan üçüncü şahıslar da hak sahibi olarak kabul edilecek.