6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen iki büyük depremin ardından, deprem uzmanları önemli uyarılarda bulunuyor. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Deprem Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden ve Rektör Prof. Dr. Akın Levent, depreme karşı alınması gereken önlemleri ve hareketlenmesi muhtemel fay hatları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Akın Levent, depreme karşı binaların yapı stokunun 24 saat sonra deprem olacakmış gibi oluşturulması gerektiğini vurgularken, özellikle fay hattının hareketliliği konusunda uyarılarda bulundu. Ayrıca, deprem öncesinde ve sonrasında yapılması gereken planlamaların önemine dikkat çekti.

02-OcvY

Lise pansiyonunda kalan 25 öğrenci, zehirlenerek hastanelik oldu Lise pansiyonunda kalan 25 öğrenci, zehirlenerek hastanelik oldu

Deprem uzmanı Prof. Dr. Şevket Özden ise Kuzey Anadolu fay hattının hareketlenme ihtimaline dikkat çekerek, bu fay hattının aktif hale gelmesi durumunda etkileyeceği bölgeleri belirtti. AFAD'ın verilerini takip ettiğini ve fayın harekete geçme ihtimalinin olduğuna inandığını söyledi. Bu nedenle, yeni yapılacak binaların depreme dayanıklı şekilde inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.

Özden, ayrıca depremlerin sıkça yaşandığı bir ülkede deprem öncesi ve sonrası alınması gereken önlemlere dikkat çekerek, binaların ve altyapının güvenli hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, insanların sadece rant amaçlı adımlar atmaması gerektiğini ve bu konuda sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini belirtti.