Gün geçtikçe popüler bir hal alan Bitcoin, tüm dünyaya hızla yayılıyor… Azımsanamayacak bir kitle oluşturmuş görünüyor…  Türkiye  ve diğer Müslüman yoğunluğu olan ülkelerde bu “para birimi” caiz mi sorusu ön plana çıkıyor…

Çeşitli görüşler alınmış, ancak henüz nokta atışı bir kanaatin oluşmadığı görülüyor. Fetva yetkisi olanların bazıları net bir dille “caiz değildir” ifadesini kullanıyor…

İslam dünyasında bitcoin (kripto para) epey tartışılacağa benziyor…

Tüm bu tartışmaların ışığında naçizane bitcoin’i sizler için İslami bilgiler ışığında değerlendireceğim ve kanaati sizlere birakacağım…

Bitcoin (Kripto Para) nedir?

“Bitcoin (BTC), white paper’ı 2008’de Satoshi Nakamoto adını kullanan kişi veya bir grup tarafından yayımlanmış, merkeziyetsiz bir kripto para birimidir.

Bitcoin açık bir koddur. Şifreli ve anonim kodlarla tanımlanır. Eşler arası (peer to peer/P2P) teknolojisini kullandığından, her türlü finansal işlemin eşitler arasında güvenli bir ortamda kolayca kaydedilmesini sağlar…

Blokzincir ilk olarak, Bitcoin’in temel bir bileşeni olarak oluşturuldu, bu da onu güvenilir bir otorite veya merkezi sunucuya ihtiyaç duymadan P2P kripto para alma ve gönderme problemini çözen ilk kripto para birimi haline getirdi…

Bitcoin, kullanıcılarına güvenli, şeffaf, hızlı ve düşük maliyetli bir transfer işlem olanağı sağlar. Merkezi olmadığı için sistemin bir kişi veya grup tarafından kapatılması mümkün değildir…

Kullanıcılarının kolayca, miktar sınırlaması olmaksızın transfer işlemi yapmasını mümkün kılar ve transferler açık şekilde gözlemlenebilir. Öte yandan BTC transferi yapılan cüzdanın sahibinin kimliği, kişi kendisi açıklamadıkça bilinmediğinden, kişisel verilerin ve varlıkların gizliliğine imkân sunar.” Tüm bu bilgiler ışında sorulacak soru şudur:

Peki, Bitcoin Caiz Midir?

 İslam dini hiçbir şüpheye yer vermez… Açık ve nettir. Bir Müslüman realitenin tespitini dört başvuru yolu ile yapar. Kur’an, Sünnet, Kıyas ve İcmaa… Bir müslümanın referans kaynakları belirttiğim dört ana temeldir…

Tüm alimler de bu dört ana temelde bilgiler sunar…

İslam’da aldatma yoktur!..

Allah arzı beşer için hazırlamış, her şeyi insana hizmetçi yapmış, yer sofrasını çeşitli nimetlerle donatmış, insanlara “Çalışınız, kazanınız! Tembelliği terkediniz! Gayretli, hareketli olunuz! Meşru dairede israf etmeden yiyiniz, içiniz!" diye emretmiştir.

Bu ayette geçen “tembelliği terkediniz” ifadesi Bitcoin için kullanılacak ve üzerinde durulucak en temel ifadedir diye düşünüyorum…

Dünyada hiçbir şey emek vermeden kazanılmaz. Faizin haram oluşunun temel sebeplerinden biri de budur. Meçhul para kazanma yöntemi…

Kısas suresi;

"Allah istirahatınız için geceyi lütfedip vermiş. Verdiği rızkı aramanız için de gündüzü yaratmıştır. Bunlar O'nun rahmetinin eseridir. Belki artık şükredersiniz." (Kasas, 28/73)

Şükrü ve kanaat etmeyi bilmeyeni Allah ödüllendirmez. Dünya hayatından lezzet aldırmaz…

Para kazanma aracı sizi tüm gün kendine bağlayıp hayattan koparıyorsa, durup düşünmeniz gerekir… Yine sizi bir bütün olarak Allah yolundan uzaklaştırıyorsa ve şükür gibi bir nimeti unutturuyorsa durup düşünmeniz lazım…

Gecenizi gündünüzü çalıyorsa ve sadece kendini düşündürtüyorsa durup kendinize ben ne yapıyorum diye sormanız gerekiyor…

Allah, binlerce yiyecek arasında ve aynı şekilde binlerce giyecek arasında birkaçını haram kılmışken, biz insanlar o birkaçının peşinden koşuyorsak durup düşünmemiz lazım…

Hakikat bir güneş gibi gözümüzün önünde dururken, hakikati ayın karanlık yüzünde aramanın luzumu yoktur…

Bitcoin için diyanet caiz değildir diyor… İslami bir kesimin önemsediği Nurettin YILDIZ caiz değildir diyor, Yeni Asya gazetesi ilahiyatçı yazarı Süleyman KÖSMENE uygun değildir diyor, Cübbeli Ahmet hoca “hayali ihracattır.” diyor…

Peygamberimiz (asm) buyuruyor ki: “Helal bellidir, haram da bellidir. İkisi arasında insanlardan çoğunun bilmediği şüpheli şeyler vardır. Kim şüpheli şeylerden sakınırsa dinini ve ırzını korumuş olur. Kim de şüpheli şeylere dalarsa harama girer.” (Buhari, 2501; Müslim, 1599)

Cümle arasında belirttiğim gibi İslam dini nettir. Yoruma kapalıdır. Haram bellidir, hellal de bellidir. Aksini savunmak şüpheyi meşrulaştırmaya çalışmaktır…

İslam’da şüpheye yer yoktur.

Vesselam

Hamza KILIÇASLAN