Yayınlanan rapora göre dünya genelinde yaşanan covid 19 salgını ve yakın zamanda başlayıp hala devam eden Rusya Ukrayna savaşının etkileri ortaya çıkan krizlerin tetikleyicileri oldu.

Rapora göre, ABD Merkez Bankasının yaptığı hızlı faiz artırımları, gelişmekte olan ülkelerde sermaye çıkışlarını ve kur değer kayıplarının nedeni oldu.

Yükselen faiz oranları ve düşen satın alma gücü, tüketici güvenini ve yatırımcı duyarlılığını azaltarak dünya ekonomisi için yakın vadeli büyüme beklentilerini daha da belirsiz hale soktu.

Tüketim mallarına olan talebin azalmasıyla, Ukrayna’da uzayan savaş ve devam eden tedarik zinciri sorunları nedeniyle küresel ticarete olumlu etkide bulundu.

Raporda, Rusya-Ukrayna Savaşı’yla başta tahıl ürünleri olmak üzere gıda tedarikinde yaşanan sorunların Türkiye ve BM’nin girişimiyle Karadeniz limanlarından tahıl sevkiyatlarının yeniden başlamasıyla azaldığı vurgulandı.

BM raporunda Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 5,4 genişledikten sonra, bu yıl yüzde 3,7 ve 2024‘te ise yüzde 3,5 büyüyeceği öngörüsünde bulunuldu.

Ayrıca Türkiye’de enflasyon oranının bu yıl sonunda ortalama yüzde 42,4’e ineceği ve gelecek yılda ise düşüşünü hızlandırarak yüzde 13,5’e gerileyeceği de öngörüldü.