TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez'e göre, BES'e katılım göstermek şart değil ve katılımcılar talepleri doğultusunda istedikleri sürede sistemden çıkışını alabilirler . Ölmez, olan bu süreçler ve hak talepleri açısından önemli uyarılara yer verirken BES üyesine verilen katılım parası ve paranın değerlendirildiği menkul kıymetlerden sağlanan getirinin ise çıkış müracaatından 20 gün sonra verildiğini belirtti. 


10 YIL SİSTEMDE OLMA ŞARTI
Vatan Gazetesi'nin haberine göre; TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez de Bireysel Emeklilik Sistemi’nin çalışma hayatındaki tasarrufları uzun vadeli yatırıma çevrirerek, emeklilik döneminde gelir sağlamak için bir sistem olduğunu belirterek “Katılımcı, Bireysel Emeklilik Sistemine giriş tarihinden itibaren en az on yıl sistemde bulunmak koşuluyla 56 yaşını tamamladıktan sonra emekliliğe hak kazanır” açıklamasına yer verdi.

Ankara Black House Apart Otelin sahibi haddini aştı! verdiği cevaplar sosyal medyanın gündeminde Ankara Black House Apart Otelin sahibi haddini aştı! verdiği cevaplar sosyal medyanın gündeminde


Bankaların müşterileri BES katılımın diretemeyeceğini ifade eden Ölmez, “Bankaların, Finansal Tüketicilerden Alınabilecek Ücretler Hakkında Usul ve Esaslar Tebliğe bağlı olarak yayınlanan hiçbir TCMB tebliğinde böyle bir düzenleme yoktur. Ancak; bankanın faiz dışı gelir temin etme güdüsü ve bu güdüye bağlı çalışanına verdiği hedefler, tüketicinin krediye ulaşmasının zorluğu ile birleşince, zorunlu ikna yoluyla, kredi talep eden müşterisini BES’e katılıma zorlamaktadır. BES katılımcısına, ödediği katılım parası ve paranın değerlendirildiği menkul kıymetlerden gelen getiri, çıkış müracaatından 20 gün sonra katılımcıya ödenir. Ancak BES’e teşvik olarak verilen devlet katkısının; sistemde en az 3 yıl kalırsa yüzde 15’i, en az 6 yıl kalırsa yüzde 35’i, sistemde en az 10 yıl kalırsa yüzde 60’ı, emekli olması, vefat etmesi ya da sakatlığını halinde ise yüzde 100’ü ödenir” dedi.

“Katılımcı ilgili mevzuat düzenlemelerine göre temin edilmesi gereken tüm evrak ile ayrılma bilgi ve talep formunu; imzalayarak posta yoluyla veya onaylayarak elektronik iletişim araçlarıyla eksiksiz olarak şirkete ulaştırır ve ilgili bilgi ve belgelerin şirkete ulaştığı tarihten itibaren yirmi iş günü içinde bireysel emeklilik hesabındaki birikim ve devlet katkısı hesabındaki varsa hak kazanılan tutarlar şirket tarafından katılımcının belirttiği hesaba ödenir. Daha sonra intikal eden devlet katkısı tutarlarından katılımcının varsa hak kazandığı tutarlar da intikal tarihini takip eden beş iş günü içinde katılımcının belirttiği hesaba ödenir” şeklinde konuştu.

Sistemden ayrılma işlemlerinin gecimesinden kaynaklanan zararın şirket tarafından fon getiri kaybı hesaplanarak verileceğini söyleyen Ölmez, “e-Devlet kimlik doğrulama hizmeti kullanılarak erişilen güvenli alan üzerinden cayma, aktarım, ayrılma ve emeklilik işlemlerine dair talep, bilgi ve belgelerin başvuru sahipleri ile şirketler arasında iletilmesine ve hak sahiplerince aranmayan paralara ilişkin bilginin şirketler adına ilgililere iletilmesine aracılık edebilir" şeklinde konuştu.

‘UCUZ KREDİ ALABİLECEK’ 
Diğer bir yandan Bireysel Emeklilik Sistemi'nde geçen sene mart ayı itibarıyla yeni br sürece girilmişti. Buna göre; BES katılımcılarının nakit para ihtiyçlarından dolayı sözleşmelerini bitimek isteyenlere ucuz ve avantajlı kredi fırsatı sundu. Resmi Gazete'de ye ralan yönetmelik değişikliği ile kişiler BES birikimlerini alacağın devri sözleşmesi ile bankaya devredip daha ucuz kredi çekebilecek. Değişiklikler 6 ay sonra geçerli olacak.