Gıdalarda "tadında, lezzeti, keyfi, aromalı" gibi ifadeler artık yasak olacak. Tüketicilere doğru ve dürüst bir şekilde bilgi aktarımı yapılacak. Kullanıcıyı yanıltan etiket bulunduran markalar yakından incelenecek.

Bakan Şimşek'ten İddialara Yanıt Geldi! Ülkemiz Dış Finansman Sağlıyor Mu? Bakan Şimşek'ten İddialara Yanıt Geldi! Ülkemiz Dış Finansman Sağlıyor Mu?

Mesela marketten tereyağ almak isterseniz. İstediğiniz ürünün üzerinde "tereyağ lezzetinde" ifadeesi yer alıyor. Ancak dikkatli incelediğinizde aldığınız ürünün tereyağ değil margarin olduğunu anladınız. İşte, bu tür yanıltıcı etiketlemelere yeni önlemler söz konusu.

Tarım ve Orman Bakanlığı yanıltıcı etiketler için yeni çalışmalara imza atıyor. Bundan sonra standart olacak. Tüketiciyi yanıltan etiketler yasaklanıyor.

Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Başkanı Mücahit Taha Özkaya, "Aslında koruyucu bir unsurdur. Satılan ürünler evet tereyağı diye aldığı margarin veya salça diye aldığı domates sosu gibi ürünler aslında gıda güvenliği açısından bir sakıncası olan ürünler değil ama tüketiciyi yanıltıcı olaylar vardır. Tenekenin üzerine zeytin resmini koyup ayçiçek yağı satanlar gibi. Bitkisel karışımlı yağ satanlar gibi. Böylelikle tüketicinin daha bilinçli hale gelmesi sağlayacak" şeklinde konuştu.

Gıda etiketi standart olacak

Gıda etiğine aykırı olan ifadelerin de etiketlerde olmayacağını söyleyen Özkaya şunları aktardı:

"Gıda etiği açısından ön plana çıkarılan bazı unsurlar, fotoğraflar olabiliyor. Bazı harflerin ön plana çıkarılması gibi punto olarak büyük konması veya fotoğrafların konması gıda etiği açısından uygun değildir. Bunlar da dikkate alınacaktır."

Karara aykırı davranan markalara ceza uygulanacak

Gıda ürünlerindeki etiketlerle ilgili çalışmada neredeyse sona gelindi. Kararın Resmi Gazete'de yer alması bekleniyor. Uygulamaya geçiş için takvim duyurulacak. Karara aykırı davranan markalara ceza yağacak.