Akaryakıt fiyatlarındaki sürekli artışlar, özellikle akaryakıt satışlarını ve tüketimi olumsuz etkilemeye devam ediyor. Son dönemdeki faiz ve vergi artışları ile birleşen bu durum, perakende satışlarda sert bir düşüşe yol açtı. İşte ayrıntılar...

Çöl tozu 1 hafta etkili olacak: En çok etkilenecek yerler belli oldu Çöl tozu 1 hafta etkili olacak: En çok etkilenecek yerler belli oldu

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 4,7 oranında azaldı. Bu düşüşün en dikkat çeken sektörlerinden biri akaryakıt satışları oldu.

Ağustos ayında aylık bazda yüzde 9 oranında düşen akaryakıt satışları, 2021 Mayıs'tan bu yana en sert daralmayı yaşadı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ağustosta akaryakıt satışları bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 1 oranında geriledi.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, satışlardaki düşüşün nedenini zamlara bağlayarak, "Bir önceki dönemdeki yoğun zamlardan dolayı vatandaş toplu stoklama dönemine geçti, ağustosta onun etkilerini görüyoruz yeniden. Tüketim düşüklüğü oradan geliyor" şeklinde açıklamada bulundu.

Aktaş ayrıca, temmuz ayında bir seferde 6 lira zam yaşandığını, bunun ardından da döviz kuru kaynaklı bir zam geldiğini hatırlatarak, insanların bu dönemde akaryakıt stoklamaya yöneldiğini ve bu tüketim yorgunluğunun verilere yansıdığını ifade etti.

14 Mayıs'taki seçimlerden önce litre fiyatı İstanbul'da benzinde 19,81 TL, motorinde 18,58 TL seviyesindeydi. Ancak seçimlerin ardından petrol fiyatlarındaki artış ve dolar kurundaki yükselme ile birlikte hükümet, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve KDV artışlarına gitti. Bu durum, akaryakıt fiyatlarında olağanüstü zamlara neden oldu. Şu an itibarıyla İstanbul'da litre fiyatı benzinde 33,64 TL, motorinde ise 37,35 TL düzeyindedir.

Ortadoğu'daki artan çatışmalarla birlikte Brent petrol fiyatlarının yüzde 5,7 oranında artarak 90 doları aşması, yeni zamları beraberinde getirmesi beklenmektedir.

Ağustosta perakende satışlarda en sert düşüş ise elektrikli ev aletleri ve mobilya sektöründe yaşandı. Bu sektörler, bir ayda yüzde 17,2 oranında gerileyerek son 3,5 yılın en sert düşüşünü kaydetti.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, ürünlerdeki fiyat artışlarının vatandaşların "yeni zamlar gelecek" endişesiyle alımlarını öne çekmesinin satışları sert şekilde düşürdüğünü belirtti. Ayrıca, mağazalara gelen müşteri sayısında ciddi azalmalar olduğunu ve ayak sayısının son 45 günde yüzde 50 azaldığını ifade etti.

Ekonomideki zorluklar, satışlarda daralmaya ve tüketici harcamalarında düşüşlere yol açmaya devam ediyor.