Türkiye'de 2023 yılı enflasyon rakamları açıklandı ve bu verilerle birlikte Londra merkezli araştırma şirketi Capital Economics ile HSBC'nin analizleri ön plana çıkıyor. TÜİK verilerine göre, Aralık 2023'te enflasyon aylık yüzde 2,93 artarken, yıllık bazda yüzde 64,77 oldu.

Capital Economics ekonomisti Liam Peach, çekirdek enflasyonun düşük bir hızla yükselmesinin fiyat baskılarında temel gevşemeye işaret ettiğini belirtti. Araştırma şirketi, Aralık ayında enflasyonun yükselmesine rağmen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artırım döngüsünün sona yaklaştığını öne sürdü. Peach, ocak ayında enflasyonun baz etkisi ve asgari ücret artışları nedeniyle yükselebileceğini, ancak 2024 yılı sonunda yüzde 30'a kadar düşebileceğini öngördü.

Taşıt Kredilerindeki Düşüş Devam Ediyor! İşte Banka Banka Detaylar Taşıt Kredilerindeki Düşüş Devam Ediyor! İşte Banka Banka Detaylar

HSBC'nin "Türk Lirası için yeni dönem" başlıklı raporunda ise Türk Lirası'nın daha az kırılgan hale geleceği belirtildi. Parasal sıkılaşmanın ekonomiyi kredi kanalları ile etkilemeye başladığı ve kredilerin talebin yavaşlaması ile cari açığın azalmasının TL'yi güçlendirdiği ifade edildi. Banka, doların TL karşısında ılımlı şekilde artacağını ve yıl sonunda 33 TL'ye ulaşacağını tahmin etti. Rapor, TCMB'nin 2023 ortasından bu yana gerçekleştirdiği büyük faiz artışları nedeniyle dinamiklerin TL lehine döndüğünü vurguluyor. Lira mevduatının çekiciliğinin ise yılın ikinci yarısındaki dezenflasyonla birlikte daha fazla artabileceği kaydedildi.