İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un ev sahipliğinde Meclis Tören Salonu’nda düzenlenen 23 Nisan Resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çiftçi, araçlarda kullanılan ses sistemleri ve multimedya donanımlarıyla ilgili çalışmanın sürdüğünü belirterek, düzenlemenin kısa süre içinde kamuoyuna duyurulmasının planlandığını ifade etti.
Açıklamaya göre çalışma, doğrudan kanun değişikliğinden değil, yönetmelik hazırlığından oluşuyor. Böylece araçlara sonradan eklenen bazı sistemlere ilişkin uygulama çerçevesinin yeni düzenlemeyle netleştirilmesi hedefleniyor.
Bakan Çiftçi kanun değişikliği iddiasını yalanladı
Resepsiyonda yöneltilen sorular arasında, Karayolları Trafik Kanunu’nda yeni bir düzenleme yapılacağı iddiası da yer aldı. Mustafa Çiftçi, bu başlıkta herhangi bir revize çalışması bulunmadığını söyledi.
Çiftçi, yürürlükte olan kanunun devam ettiğini, bakanlığın şu aşamada yalnızca bazı uygulama alanlarına ilişkin yönetmelik çalışmaları yürüttüğünü anlattı. Bu kapsamda APP plaka düzenlemesinin daha önce çıkarıldığını, bunun dışında ses sistemleri ve multimedya başlıklarında hazırlığın sürdüğünü kaydetti.
Yeni düzenleme için ay sonu ve mayısın ilk haftası işaret edildi
Bakan Çiftçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, araç içi sistemlere ilişkin yönetmelik için takvim de verdi. Açıklamaya göre düzenlemenin nisan sonu ya da mayısın ilk haftasında çıkarılması planlanıyor.
Bu tarih, özellikle araçlara sonradan takılan ekran, görüntü ve ses sistemleriyle ilgili tartışmaların ardından dikkat çekti. Daha önce de bakanlık tarafından, yeni yönetmelik çıkana kadar bu alandaki cezai yaptırımların durdurulduğu ve 27 Şubat sonrasında uygulanan cezaların iptal edildiği açıklanmıştı.
Mevcut uygulamada sürücülere rehberlik mesajı verilmişti
Mustafa Çiftçi, mart ayındaki açıklamasında, araçlarda sonradan taktırılan ekran ve ses sistemlerinin sürücünün dikkatini dağıtabileceğine işaret etmişti. Aynı açıklamada vatandaşlara, araçlarında sonradan eklenmiş ve mevzuata aykırı unsurlar varsa bunları söktürmeleri tavsiye edilmişti.
Daha sonra yapılan resmi duyuruda ise yeni yönetmelik çıkıncaya kadar cezai yaptırımların durdurulduğu, bu süreçte rehberlik yaklaşımının öne çıkarıldığı bildirilmişti. Böylece bakanlığın, yeni düzenleme öncesinde uygulamayı geçici olarak yumuşattığı görülmüştü.
Emniyet Teşkilatı Kanunu için çalışma sürüyor
Bakan Çiftçi, açıklamalarında yalnızca trafik başlığını değil, Emniyet Teşkilatı Kanunu ile ilgili süreci de değerlendirdi. Çiftçi, kendisinden önce başlayan bir çalışma bulunduğunu, taslak üzerinde halen çalışıldığını ve henüz son şeklin verilmediğini söyledi.
Bu nedenle söz konusu başlıkta kısa vadede tamamlanmış bir düzenlemeden söz edilmedi. Bakan, çalışmanın olgunlaşması için biraz daha zamana ihtiyaç bulunduğunu belirtti.
Gülistan Doku soruşturması için müfettiş görevlendirildi
Resepsiyonda gündeme gelen bir başka başlık da Gülistan Doku soruşturması oldu. Mustafa Çiftçi, soruşturmanın çok yönlü biçimde sürdüğünü ve dönemin Tunceli Valisi Tuncay Sonel hakkındaki iddialarla ilgili 2 mülkiye müfettişinin görevlendirildiğini hatırlattı.
Açıklamada, soruşturma kapsamında dillendirilen delil karartma iddialarının da bu çerçevede ele alındığı belirtildi. Böylece bakanlığın yalnızca adli değil, idari inceleme yönüyle de süreci izlediği mesajı verildi.
Gözler yeni yönetmeliğin yayımlanacağı tarihe çevrildi
Araç içi multimedya ve ses sistemleri için yönetmelik hazırlığında artık takvim netleşmeye başladı. İçişleri Bakanlığı cephesi, düzenleme için ayın sonunu ve mayısın ilk haftasını işaret ederken, uygulamanın kapsamı ve sınırlarının yönetmeliğin yayımlanmasıyla birlikte netleşmesi bekleniyor.




