Ortaokul öğrencisinden ekmeğin küflenmesini geciktiren buluş Ortaokul öğrencisinden ekmeğin küflenmesini geciktiren buluş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, dün akşam katıldığı canlı yayında Temmuz ayında yapılması beklenen asgari ücret zammıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin, asgari ücretin hesaplanması sırasında bazı parametreleri dikkate aldıklarını belirtirken, olası zammı şu şekilde ifade etti.

"Asgari ücretten 1,5 yıldır vergi alınmıyor. Temmuzda reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleyeceğiz. Ocak ayında yaptığımız düzenlemeyle cumhuriyet tarihinde dolar bazında en yüksek seviyeye, 455 doların üzerine çıktık. Temmuzda da aynı yaklaşımı benimseyeceğiz ve yaklaşık olarak 500 dolar bazında bir oran olacak. Çalışmalarımız hazır."

Bugün itibarıyla 500 doların yaklaşık olarak 10 bin TL'ye denk geldiği belirtilse de, önümüzdeki dönemde kurda artış beklendiği vurgulandı. Mevcut durumda net 8,506 TL olan asgari ücret ise yaklaşık 425 dolara denk gelmektedir.

Bilgin, Asgari Ücret Komisyonu'nun işveren, işçi sendikaları ve kamu temsilcilerinden oluşan bir komisyon olduğunu ve kararların bu komisyon tarafından verildiğini söyledi. Bakan, "Biz komisyon kararlarına göre değerlendirme yapıyoruz. Rakam açıklamam ahlaki olarak doğru olmaz. Ancak şunu söylüyorum; 500 dolara tekabül eden bir alım gücünün Türkiye'nin asgari ücrette korunmasını sağlaması, sadece asgari ücretliler için değil diğer çalışanları da etkilemektedir." şeklinde konuştu.

Bilgin, asgari ücretin aynı zamanda üstündeki ücretleri de belirleyen bir etkiye sahip olduğunu belirtirken, üst düzey ücretlerin fazla artmamasının örgütsüzlükten kaynaklandığını ifade etti.