CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, yaptığı açıklamada şu konulara vurgu yaptı:

"Ticaret Bakanlığı'nın duyurusuna göre, 1 Mayıs 2024 - 31 Aralık 2024 döneminde beyaz et ihracatı için kısıtlamalar getirildi. Bu doğrultuda, aylık beyaz et ihracatı en fazla 10 bin ton olacak ve yıl sonuna kadar toplamda 80 bin tonla sınırlı olacak.

Beyaz et sektörü, 2000'li yıllardan bugüne yapılan büyük yatırımlarla yıllık 600 bin ton üretimden, 2022'de 2.4 milyon tona yükseldi. Ancak, 2023'te %4'lük bir daralma yaşandı. Bu daralmanın nedenlerinden biri, beyaz etin geçen Mayıs ayında ihracat sınırlamalarına tabi tutulmasıdır. 2022'de 604 bin ton tavuk eti ihraç eden Türkiye, 2023'te bu miktarı %30 oranında düşürerek 425 bin tona indirdi. 2024 sonuna kadar getirilen 80 bin ton sınırlama, toplam ihracatın 220 bin tona düşeceği anlamına geliyor ki bu da %64'lük bir azalmaya denk geliyor.

Beyaz et ihracatı, yaklaşık 1 milyar dolarlık bir değere sahip ve bu kısıtlama sektörün durmasına neden olabilir. Orta Doğu ve diğer bölgelerde önemli bir konuma sahip olan bu sektör, son iki yılda sistematik bir şekilde küçültülüyor. Bu durum, üreticilerin, ihracatçıların, binlerce işçinin çalıştığı firmaların, on binlerce emekçinin perakende sektöründe çalışanların ve en önemlisi tüketicilerin haklarının gasp edilmesi anlamına geliyor.

Geçmişte görüldüğü gibi, üretim ve ihracat arttıkça beyaz et tüketimi de artıyor. Tavuk eti tüketimindeki düşüş, ihracat değil, yanlış yönetim ve ekonomik zorluklar nedeniyledir. İhracatçıları sadece suçlamak doğru değil, daha derin sebepleri araştırmak gerekir.

Tavuk eti üreticileri altı aylık planlarla çalışıyorlar. Bu ani ve kısıtlayıcı önlemler, üreticilerin planlarını altüst ediyor ve sektörde istikrarsızlık yaratıyor.

Ayrıca, bu sınırlama ülke ekonomisine zarar verebilir. Beyaz et sektörü, istihdam sağlıyor, döviz getirisi sağlıyor ve tarım sektörünün dış ticaret dengesine olumlu katkıda bulunuyor. Kısıtlamalarla işletmelerin zarar görmesi ve işsizlik artması kaçınılmazdır.

Kamuda tasarruf, personel alımına nasıl etki edecek? Kamuda tasarruf, personel alımına nasıl etki edecek?

Bu nedenlerle, beyaz et ihracatındaki kısıtlamaların gözden geçirilmesi ve sektöre destek verilmesi gerekiyor. Doğru politikalarla sektörün istikrarı ve büyümesi sağlanabilir. Tüm paydaşların bir araya gelerek ortak bir çalışma yürütmesi önemlidir. Üreticiler, ihracatçılar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve devlet yetkilileri arasında işbirliği ile sektörün sorunlarına çözüm bulunabilir.

Beyaz et sektörü, ülkenin tarım potansiyelini kullanarak kalkınmasına katkı sağlayan önemli bir sektördür. Doğru politikalarla sektörün büyümesi ve uluslararası rekabet gücünün korunması önemlidir. Hükümeti, bu kısıtlamaları gözden geçirmeye ve sektöre destek olmaya çağırıyoruz."