Dünya çapında yaygın olarak kullanılan Covid-19 aşılarından biri olan AstraZeneca, nadir fakat tehlikeli yan etkileri nedeniyle tüm aşılarını geri çekme kararı aldı. İngiltere Yüksek Mahkemesi'nde onlarca mağdur ve yakını tarafından açılan davanın ardından alınan bu karar, aşıya ilişkin endişeleri derinleştirdi.

Dünyaca Ünlü Şirket Geri Adım Attı

AstraZeneca, Covid-19 aşısının nadir ancak tehlikeli yan etkileri olduğunu kabul ederek dünya çapında tüm aşılarını geri çekme kararı aldı. İngiltere'de görülen davada mahkeme kayıtlarında aşının yan etkilerinin kabul edilmesi sonrasında bu karar alındı. Bu adım, Covid-19'a karşı savaşta önemli bir rol oynayan aşı şirketinin geldiği son noktayı gösteriyor.

Avrupa Birliği'nde Kullanılamayacak

TBMM'de gündem bu hafta yoğun TBMM'de gündem bu hafta yoğun

Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının geri çekilmesi, Avrupa Birliği'nde artık kullanılamayacak. Aşıya yönelik benzer başvuruların diğer ülkelerde de yapılması bekleniyor. Aşının geri çekilmesi, aşının nadir fakat ciddi yan etkileri olduğuna dair artan endişeleri yansıtıyor.

Aşı Tromboza Neden Oluyor

AstraZeneca'nın açıklamalarına göre, aşının çok nadir durumlarda Trombositopeni Sendromu ile Tromboz'a neden olabileceği belirtilmişti. Bu sendrom İngiltere'de 80'den fazla ölüm ve yüzlerce ciddi yaralanma ile ilişkilendirilmişti. Bu nedenle, aşının geri çekilmesiyle ilgili kararlar alınmış durumda.