Asgari ücret zammı için görüşmeler 13 Haziran Salı günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde başlayacak. Türk-İş, işverenleri temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti ile birlikte toplantıya katılacak.

Geçen yılın ara zammının üzerinde bir artışa ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor. Bu yılın hedefi olan "500 dolar" asgari ücretin tutturulması için geçen yılki ara zamın 7 puan üzerinde bir artış gerekiyor.

Asgari ücretin belirlenmesinde enflasyon verileri, döviz kurlarındaki artışlar ve alım gücüyle ilgili veriler de masaya yatırılacak.

Asgari ücretin belirlenmesi için 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çoğunluk kararıyla karar vereceği biliniyor.

İşçi temsilcilerinin, enflasyon verileri ve son dönemdeki döviz kurlarındaki artış nedeniyle refah payı taleplerinin masaya geleceği ifade ediliyor.

Hükümetin henüz netleşmemiş olan asgari ücret teklifi için çeşitli senaryolar ve zam oranları öngörülmüş durumda. Bu senaryolara göre, yüzde 20 zam durumunda net asgari ücret 10 bin 208 TL olacakken, yüzde 40 zam durumunda net asgari ücret 11 bin 910 TL olacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücretin belirlenmesinde uzlaşmanın önemine vurgu yaparak, müzakerelerin sonucunda uzlaşıyla bir sonuç çıkmasını temenni etti.

Kara yolunda canlı yayın yaparken kamyon çarptı, hastanede hayatını kaybetti Kara yolunda canlı yayın yaparken kamyon çarptı, hastanede hayatını kaybetti

İşverenlerin talepleri arasında asgari ücretin enflasyon oranlarına göre belirlenmesi ve işveren prim desteğinin artırılması yer alıyor.

Asgari ücretin belirlenmesiyle birlikte işveren prim desteğinin de belirleneceği ve bunun için TBMM'den yasa çıkarılması beklendiği biliniyor.

Asgari ücretin belirlenmesi, sadece asgari ücretli çalışanları değil, memur ve emekli maaşlarını da etkileyeceği için geniş kesimleri ilgilendiren bir konu olduğu belirtiliyor.