Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024'te uygulanacak asgari ücreti belirlemek üzere ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Ancak, toplantıda taraflardan herhangi bir ücret önerisi gelmedi. Beklentilerin aksine, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), genel ekonomik durum ve makroekonomik görünüm hakkında bilgi sundu.

Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik

Toplantıda TÜİK'in, geçim şartlarına konu harcama grubuna yönelik bir fiyat artışı raporu sunması bekleniyordu. Ancak, bu konuda herhangi bir sunum yapılmadı. Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş'ın başkanlık ettiği toplantıda, işçi heyetine Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren heyetine ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç başkanlık etti.

Türk-İş heyetine başkanlık eden Ramazan Ağar, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, "Tahmin ediyorum görüşmeler süratle devam edecek. Çünkü yıl sonuna da yaklaştık. Kısa zaman içinde bir mutabakata varılarak bitirilmesini arzu ediyoruz ama rakam belli olmadığından dolayı bir şey söyleme imkanımız yok. Zaten geçim şartları belli" dedi.

Ramazan Ağar, geçim şartlarının göz önüne alınarak bir öneri gelmesi halinde tam mutabakatla sonuca ulaşılabileceğini belirterek, işçi kesimi olarak bir ücret ya da kriter sunmayacaklarını, ilk teklifin işveren ya da hükümetçe verilmesi gerektiğini ifade etti.

Toplantıda, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TÜİK'in genel ekonomik durum sunumunun yanı sıra işgücü verilerine yönelik olarak kayıt dışı çalışma sayıları da sunuldu. İşveren tarafı, sendikalı işyerlerinin kayıtlı ve güvenli çalışmasını vurgulayarak, yüksek sayıdaki kayıt dışı çalışmaya hükümetin müdahale etmesi gerektiğini dile getirdi.