Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, miras kalan toprağın iki yıl ekilmemesi durumunda uygulanacak kiralama düzenlemesinin detaylarını açıkladı. İşte yeni düzenlemenin ayrıntıları...

Miras Kalan Toprakların Kiralanması

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, miras kalan toprağın işlenmemesi durumunda, bu toprakların kiralanacağını duyurdu. Bu düzenleme, anneden, babadan kalan tarla, toprak, bağ gibi arazilerin miras hukuku çerçevesinde işlenememesi sorununa çözüm getirmeyi amaçlıyor.

Gizligider, "Önce o toprağın en yakın yerleşim yerinden başlamak üzere hane hane büyüyerek dijital kiralama yöntemiyle kiralayacağız" şeklinde konuştu.

Arazi Kullanım Planlaması Çalışmaları

Tarım Bakanlığı, ülke genelinde yapılacak arazi kullanım planlaması çalışmalarına hız verdi. Su potansiyeli ve toprak veri tabanı esas alınarak, arazi özellikleri gözetilerek, kullanım planları, plan açıklama raporları ve plan hükümlerinin yıl sonuna kadar onay aşamasına getirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda, çalışmalar Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Yalova'da 1,9 milyon hektarda toprak sınıflaması ve bu alanlar içinde toplam 932 bin hektarda detaylı toprak sınıflaması için başlatıldı.

İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Üretime Kazandırılması

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nda yapılan değişiklikle, hisselilik, mülkiyet ihtilafı gibi nedenlerle üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazileri, ekonomiye kazandırılması amacıyla Bakanlık tarafından tarımsal üretim amaçlı kiralanacak. İlk kiralama planı 2025'in son çeyreğinde yapılacak.

Kurultay sonrası ilk istifa geldi! Yomra Belediye Başkanı istifa etti Kurultay sonrası ilk istifa geldi! Yomra Belediye Başkanı istifa etti

Nitrat Eylem Planı

Su kaynaklarının tarımsal faaliyetlerden kaynaklı kirliliğe karşı korunması amacıyla Nitrat Eylem Planı hazırlandı. Bu plan, arazi, gübreleme, hayvansal gübre ve sulama yönetimlerini içeren tedbirleri içermektedir. Türkiye genelinde su kaynaklarında tarımsal kaynaklı nitrat kirliliği izleme çalışmaları yürütülmekte ve gelecek yıldan itibaren uygulanacak olan bu planla su kaynaklarının korunması hedeflenmektedir.