ABD'nin önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs, Türk lirası hakkında umut verici bir tahminde bulundu. Goldman Sachs'ın "2024 için 10 CEEMEA Sorusu" başlıklı raporunda, Türk lirasının değer kaybının beklentilerin altında kalabileceği belirtildi.

Reel Değer Kazanç Sinyali

Raporda, Eylül ayından itibaren Türkiye'de görülen parasal ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın iç talebi dengeleyerek fiyat baskılarının azalmasına yol açtığı belirtildi. Bu durumun, TL'nin değer kaybını azaltacağı ifade edildi.

Artan Döviz Girişi ve Cari Açığın Daralması

Yaşlı destek programı için başvurular başladı Yaşlı destek programı için başvurular başladı

Goldman Sachs, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) TL'nin reel değer kazanması yönünde rahat olduğunu belirtti. Yabancı döviz girişlerinin artışı ve cari açığın daralması, TL'nin değer kaybını sınırlayacak önemli faktörler olarak değerlendiriliyor.

Cari Açıkta Beklenen Küçülme ve TCMB'nin Net Rezervleri

2023 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) oranla yüzde 4,1 olan cari açığın, 2024'te yüzde 1,8'e düşeceği tahmin ediliyor. TCMB'nin bilançosunu yeniden yapılandırma odaklı politikalarının net rezervlerini pozitife taşıyabileceği belirtiliyor. Şu anda negatif olan 49 milyar dolarlık net rezervlerin, 2024 yılında pozitife dönmesi bekleniyor.