Erdoğan fatura için bu raporu bekliyor Erdoğan fatura için bu raporu bekliyor

Gazze'de devam eden şiddetli çatışmaların ortasında, İsrailli muhalif gruplar, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonuyla ilgili sorumluluktan kaçmakla suçluyor. İsrailli Sivil Demokrasi Hareketi, Netanyahu hükümetini, bu çatışma sırasında delilleri yok etmek ve belgeleri gizlemekle suçluyor ve bu iddiaları İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara'ya iletti.

Sivil Demokrasi Hareketi, Netanyahu karşıtı gösterilerde etkin bir şekilde yer alıyor ve "Aksa Tufanı" operasyonunu, "tam bir istihbarat ve operasyonel sürpriz" olarak tanımlıyor. Hareket, 7 Ekim'deki çatışmaların İsrail'deki tüm vatandaşları güçlü bir şekilde etkilediğini ve Başbakan Netanyahu'nun bu sorumluluktan kaçmasına izin verilmemesi gerektiğini savunuyor.

Sivil Demokrasi Hareketi'nin yayımladığı mektupta, Netanyahu'nun gelecekte oluşturulacak bir soruşturma komitesinin işleyişini zorlaştırmak amacıyla delilleri yok etmeye başladığı ve belgeleri yakmaya, kayıtları yasaklamaya ve çeşitli önlemler almaya başladığı iddia ediliyor. Hamas'a karşı İsrail'in stratejisinin tamamen çöktüğü belirtilen mektupta, Başsavcı Baharav-Miara'dan, bu belgelerin yok edilmesini önlemek ve Hamas saldırısından önce ve sonra gelen bilgileri korumak için acil müdahalede bulunması talep ediliyor.

Netanyahu, şu ana kadar bu suçlamalara ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. İsrailli emniyet yetkilileri ve siyasiler, çatışmayı önceden tahmin edemediklerini kabul ederek sorumluluk taşırken, Başbakan Netanyahu'nun Hamas saldırısındaki sorumluluğunu henüz kabul etmediği görülüyor.

Aksa Tufanı operasyonu, Gazze'den İsrail'e binlerce roket atılmasına ve Filistinli silahlı grupların Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'nı ele geçirmesine yol açtı. İsrail ordusu, savaş uçaklarıyla Gazze'ye karşılık verdi, bu çatışmada birçok kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi yaralandı.