Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından yaklaşık 38 bin artçı sarsıntı olduğunu belirtti. Tatar, Sivas'ta katıldığı bir sempozyumda yaptığı açıklamada, depremlerin 11 ili etkilediğini ve bölgedeki artçı sarsıntıların devam ettiğini ifade etti.

Tarlalara Gömülü 351 Kaçak Trafo Bulundu! Kaçak Elektrikle Mücadele Hız Kesmiyor Tarlalara Gömülü 351 Kaçak Trafo Bulundu! Kaçak Elektrikle Mücadele Hız Kesmiyor

Tatar, bu fayların her an her yerde 5-5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyelde olduğunu vurguladı. Depremlerin ardından bölgenin yeniden ayağa kaldırılması için devletin büyük bir çaba sarf ettiğine dikkat çeken Tatar, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin büyüklüğü ve etkisi açısından ender görülen bir doğal afet olduğunu söyledi.

Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu belirten Tatar, bu sarsıntıların ne ilk ne de son olacağını ifade etti. Ülkenin birçok yerinde aktif fay hatları bulunduğunu ve bu fayların potansiyel olarak 5-5,5 ve üzeri büyüklükte depremlere yol açabileceğini sözlerine ekledi.

Tatar, depremler sonrasında birçok şeyin öğrenildiğini ve afet yönetimi konusunda büyük bir deneyim yaşandığını belirtti. Ülkenin afetlere maruz kalma potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayan Tatar, risk azaltma faaliyetlerinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, devletin bölgede yıkılmış ve enkaz haline gelmiş binaların kaldırılması konusunda büyük bir çalışma yaptığını ve şu ana kadar yaklaşık 36 bin enkazın kaldırıldığını ifade etti.

Tatar, sürecin tamamlanana kadar artçı sarsıntıların devam ettiğini ve vatandaşların ağır hasarlı binalara girmemeleri konusunda uyarılarda bulundu. Depremlerin ardından bölgede meydana gelen artçı sarsıntı sayısının 38 bin civarında olduğunu belirten Tatar, bu durumun kaya düşmesi gibi riskleri beraberinde getirdiğini söyledi.