Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği, artan maliyetler sebebiyle, devlet desteğinin yüzde 50 artmasına rağmen, 65 yaş ve üzeri ücretsiz toplu taşıma hizmetini sürdüremeyeceklerini duyurdu. Yeni plana göre, 75 yaş ve üzeri için ücretsiz taşıma devam ederken, 65-75 yaş arasındaki vatandaşlar indirimli tarifeden faydalanacak.

"Devlet desteği yetmiyor"

Birliği temsil eden Başkan Ercan Soydaş, devletin yüzde 50'lik mali destek sağlamasına rağmen, maliyetlerin kontrolü dışında arttığını vurguladı. Hatta bu durum öyle bir noktaya geldi ki, 15 Ekim'e kadar olan süre içerisinde mevcut uygulamanın iptal edileceğini belirtti.

Esnafların çığlığı: "Kamu bütçesi kullanmıyoruz, zor durumdayız"

Ercan Soydaş, bu hizmeti yolculuk gelirleri ile sürdürdüklerini özellikle ifade etti. 2022 yılında sadece İstanbul için bile ücretsiz taşımanın maliyetinin 1 milyar TL'yi geçtiğini aktardı. "Esnaflarımızın da yaşadığı bu zorluklar karşısında haklarının gözetilmesini istiyoruz," dedi.

Toplu taşıma ve sosyo-ekonomik etkiler

Mevcut değişiklik, toplu taşıma sistemini ve ondan faydalananları ciddi şekilde etkileyecek. 1 milyar TL'nin üzerinde bir maliyetle sadece İstanbul'da yaşanan bu durum, sadece yaşlı nüfusu değil, aynı zamanda otobüs işletmecilerini ve esnaflarını da etkiliyor.

Kamuda fazla mesai ücreti olacak mı? Kamuda fazla mesai ücreti olacak mı?

Yaşlı vatandaşlar için sosyal hayat ve hareket kabiliyeti büyük önem taşıyor. Ücretsiz veya indirimli taşıma hizmetlerinin değişmesi bu kesimi doğrudan etkileyebilir. Ancak diğer yandan, artan maliyetler ve yetersiz devlet desteği işletmecileri ve esnafı sıkıntıya sokuyor.