Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik

Almanya'nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi olan Lufthansa, filosundaki uçak sayısını artırma planlarının yanı sıra, pilot ihtiyaçlarını da karşılamak üzere yeni bir adım atıyor. 2025 yılı sonuna kadar 2 binden fazla yeni pilota ihtiyaç duyan şirket, pilotların ortalama maaşlarının 15 bin euroya ulaşacağını ifade etti. Lufthansa'da görev yapan bir pilotun vergi öncesi yıllık kazancı ortalama olarak 180 bin euro civarında.

Pilot eğitimi ve maliyetler: Lufthansa, pilot adaylarından talep edilen sertifikaların şirket bünyesindeki uçuş okulunda alınabileceğini belirtiyor. Şirketin genç yetenekleri "kokpite" alabilmek için başlattığı kampanya da dikkat çekiyor. Kampanyanın sloganı ise: “Pilot-hayalinizdeki iş, sadece daha iyisi.” Piyasa analizlerine göre, bu tür bir eğitimin maliyeti ortalama 110 bin dolar seviyelerinde.

Pilot maaşlarındaki farklılıklar: Lufthansa'nın kaptan pilotları, vergiler dahil olmak üzere aylık ortalama 22 bin euro (yaklaşık 660 bin TL) kazanç elde ediyorlar. Covid-19 salgını sırasında Lufthansa, birçok pilotla gönüllü emeklilik yoluyla yollarını ayırmıştı. 2023 verilerine göre, Türk Hava Yolları pilot maaşları ise 50 bin TL ile 120 bin TL arasında değişiyor. Ayrıca, Airbus veya Boeing gibi büyük yolcu uçaklarında yardımcı pilot ve kaptan pilot olarak iki pilot bulunmaktadır. Yardımcı pilotların maaşları genellikle kaptan pilotlardan daha düşüktür, en düşük yardımcı pilot maaşı 40 bin TL, en yüksek maaş ise 60 bin TL civarında.