Türkiye'de her yıl yaklaşık 234 bin kişiye kanser tanısı konulmakta ve bu sayının gelecek yıllarda artarak devam etmesi bekleniyor.

Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi'nden Önemli Açıklamalar

Antalya Kemer’de düzenlenen 15. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi'nde, alanında uzman 154 bilim adamının yanı sıra 13 uluslararası konuşmacı yer aldı. Kongrede, kanserle mücadele konusunda önemli bilgiler paylaşıldı.

Kanser ve Halk Sağlığı

Kongrenin Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, kanserin Türkiye ve dünya genelinde ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti. Her yıl Türkiye'de 234 bin yeni kanser vakası ve 126 bin ölüm kaydedildiği, 2040 yılına kadar bu sayının artarak 400 bin yeni vaka ve ölümlerin %85 oranında artışla 233 bine yükselebileceği belirtildi.

Kanser Tedavisindeki Gelişmeler

Prof. Dr. Özyiğit, birçok kanser türünde tedavinin mümkün olduğunu vurgularken, Türkiye'nin HPV aşıları konusunda gelişmiş ülkelere göre geride kaldığını belirtti. Ayrıca, tütün mamulleriyle mücadelenin zayıfladığına ve bu durumun kanser kontrol programlarını olumsuz etkilediğine işaret etti.

Kanser Tedavisi

Kanser tedavisinde radyoterapinin önemi vurgulanırken, Sahra altı Afrika ülkelerinde bu yöntemin eksikliğine dikkat çekildi. Prof. Dr. Uğur Selek, HPV ile ilişkili kanserlerin tedavisinde radyoterapinin etkili olduğunu ve bu yöntemin erken ve geç evre kanserlerde kullanılabileceğini belirtti.

Galatasaray, sahasında Sivasspor'u 6 golle geçti Galatasaray, sahasında Sivasspor'u 6 golle geçti

Yeni Teknolojiler 

Prof. Dr. Banu Atalar, stereotaktik radyocerrahi yönteminin, tümörlerin tedavisinde önemli bir yer tuttuğunu açıkladı. Prof. Dr. H. Cem Önal ise, kanserde ileriye dönük doğru planlamanın ve radyoterapinin yaygınlaştırılmasının önemini vurguladı.