Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birnur Akkaya'nın kanserle mücadelede önemli bir adımı temsil eden keşfi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı. Prof. Dr. Akkaya'nın önderlik ettiği çalışma, kanser hücrelerinin yayılmasını engelleyebilecek bir molekülün sentezlenmesine odaklandı.

Yapılan sentezle elde edilen sülfatit benzeri kitosan türevi bileşik, kanser ve kötü huylu hücrelerin damar yüzeylerine tutunmasını engelleyerek, yayılmasını önleyebilir. Bu buluş, kanser tedavisi sırasında mevcut ilaçlara direnç geliştiren hücrelere karşı yeni bir tedavi seçeneği sunabilir.

Prof. Dr. Akkaya, geliştirdiği molekülün sadece kanserle sınırlı kalmayarak diyabet, metakromatik lökodistrofi, epilepsi, Alzheimer, Parkinson gibi hastalıklar ile çeşitli viral enfeksiyonlara karşı da etkili olabileceğini belirtti.

Canlı yayında kaza sonucu hayatını kaybetmişti; CZN Burak'tan ailesine ziyareti Canlı yayında kaza sonucu hayatını kaybetmişti; CZN Burak'tan ailesine ziyareti

Bu önemli keşfin ardında yapılan başvurunun kabul edilerek patent alınması, Türk bilim insanlarının uluslararası alanda da rekabet gücünü artıracak bir adım olarak değerlendiriliyor. Prof. Dr. Akkaya, bundan sonraki aşamada hayvan ve faz çalışmalarını gerçekleştirerek, bu önemli keşfin klinik uygulamalara taşınması için çalışmalarına devam edecek.

Bu gelişme, Türk bilim dünyasının kanserle mücadelede attığı önemli bir adımı temsil ederken, gelecekteki çalışmaların kanser tedavisinde inovatif ve etkili çözümler sunma potansiyelini taşıyor.