Bakan Tunç'tan yeni infaz sistemine dair açıklama: Cezasızlık algısı kalkacak Bakan Tunç'tan yeni infaz sistemine dair açıklama: Cezasızlık algısı kalkacak

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, Aralık 2023'te Meclis'te dinledikleri TikTok temsilcilerinin verdikleri cevaplar ile uygulamaları arasında fark olduğunu ve vaatlerini yerine getirmediklerini belirterek, TikTok temsilcilerini yeniden Meclis'e çağıracaklarını ifade etti.

Yayman, yaptığı açıklamada, 31 Mart yerel seçimlerinden önce 'sosyal medya platformları üzerinden yapılan dezenformasyonlara' işaret ederek, bu platformlarda sokak hayvanları, sığınmacılar, ekonomi ve hayat pahalılığı üzerinden kışkırtıcılık yapıldığını savundu.

Dijital medyanın önemini vurgulayan Yayman, ancak sonsuz özgürlüğün ve karşıdakini kötüleme anlayışının doğru olmadığını belirtti. Dezenformasyonla mücadele yasasına yapılan itirazların anlamsız olduğunu ve düzenlemelerin dezenformasyonu önlemeye yetmediğini ifade etti. Dijital mecralarda 'küresel bir kötücüllük' olduğunu ve bu konuyu gelecek dönemde tekrar gündeme getireceklerini açıkladı.

Geçen yıl Aralık ayında TikTok temsilcilerinin Komisyon'da yaptığı açıklamaların tatmin edici olmadığını belirten Yayman, dijital ağların kendi otokontrol mekanizmalarının yetersiz kaldığını söyledi. Halkın TikTok'un ulusal güvenlik meselesi olduğunu söylediğini belirterek, TikTok temsilcilerine Türkiye'de neden diğer ülkelerdeki gibi davranmadıklarını sordu.

Yayman, önümüzdeki günlerde TikTok temsilcilerini tekrar Meclis'e çağıracaklarını ve verdikleri cevaplar ile uygulamaları arasında fark olduğunu gözlemlediklerini dile getirdi. Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile iş birliği yaparak çeşitli yaptırım imkanlarını değerlendireceklerini belirtti.

Siyaset üstü bir konu olan dezenformasyonla mücadelede geri adım atmayacaklarını vurgulayan Yayman, trol hesaplarla mücadelelerinin devam edeceğini ve Türkiye'nin milli güvenliğini tehdit eden trol hesaplarına izin vermeyeceklerini ifade etti. Bu trol hesaplarının siyaseti rehin almak istediğini ve bu nedenle mücadelelerinin sonuna kadar süreceğini dile getirdi.