Kira sözleşmesi imzalamayı düşünenler için yeni bir uyarı geldi. Arabulucular aracılığıyla çözülen uyuşmazlıklara "tahliye taahhütleri" de eklenmiş durumda. Bu yılın Temmuz ayına kadar devam edecek olan yüzde 25 sınırı nedeniyle kira bedelini istediği oranda artıramayan ev sahipleri, kira sözleşmesi yaparken tahliye taahhüdü isteme yoluna gidebiliyor.

Uzmanlar, vatandaşları, adeta bir "boş çek" gibi işleyen bu tahliye taahhütlerini imzalamamaları konusunda uyarıyor. Noter ihtarı ile baskı altında imzalatılan bu taahhütnamelerin, hukuki olarak boşa çıkarılabileceği belirtiliyor. Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan uyuşmazlıkların önlenmesi için tahliye taahhütlerine dikkat edilmesi önem taşıyor.

Noterde Hazırlanmasa Da Geçerli!

D vitamininin kanserle mücadelede yeni bir faydası bulundu D vitamininin kanserle mücadelede yeni bir faydası bulundu

Tahliye taahhütlerinin noterde hazırlanma zorunluluğu bulunmamakla birlikte, yazılı olarak yapılanlar da resmi belge olarak kabul ediliyor. Ancak, tahliye taahhütleri kira sözleşmesiyle aynı tarihte imzalandığı için geçersiz sayılabiliyor. Yargıtay, sözleşme içeriğinde yer alan ve aynı gün imzalatılan tahliye taahhütlerini kabul etmiyor. Bu nedenle tahliye taahhütlerinin, kira sözleşmesinden birkaç ay sonra imzalanması daha geçerli olabiliyor.

Uzmanlar, kira sözleşmesi imzalanmadan önce kira bedelinin net ya da brüt olarak belirtilmesi gerektiğine de vurgu yapıyor. Ayrıca, kiralık alınırken Aracılık Sözleşmesi, anahtar teslim alınırken de bir teslim tutanağı düzenlenmesinin önemine dikkat çekiyor. Kiralama sürecinde şartların açıkça belirlenmesi, taraflar arasında yaşanabilecek olası anlaşmazlıkları önleyebilir.