Yeni bir araştırma, D vitamininin kanser tedavisinde sağladığı yeni bir faydayı ortaya koydu. Bilim insanları, D vitamininin immünoterapi adı verilen kanser tedavi yöntemine daha iyi yanıt verilmesini sağladığını belirledi.

Daha önce yapılan çalışmalarda D vitamini çeşitli kanser türlerinin önlenmesi ve tedavisiyle ilişkilendirilmişti. Ancak yeni araştırmada, bu vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun kanseri yenmesine katkı sağladığı tespit edildi.

Nakit ihtiyacı olanlara müjde: Bankalar faizsiz kredi kampanyası başlattı Nakit ihtiyacı olanlara müjde: Bankalar faizsiz kredi kampanyası başlattı

Araştırma ekibi, fareleri D vitamini açısından zengin bir diyetle besledi ve bunun sonucunda hayvanların bağışıklık sistemlerinin kansere karşı daha iyi mücadele ettiğini ve immünoterapiye daha iyi yanıt verdiğini gözlemledi. Bilim insanları, D vitamininin bağırsaktaki Bacteroides fragilis adlı bakteri miktarını artırmasının bu etkiyi sağladığını belirtti. İnsan vücudunda da bulunan bu bakterinin tek başına yarattığı etkiyi anlamak için, ekip normal seviyelerde D vitamini alan farelere Bacteroides fragilis verdi ve bu farelerin de tümör gelişimine daha iyi direnç gösterdiği görüldü.

Ancak D vitamini açısından fakir bir beslenme biçimi uygulanan farelere verilen Bacteroides fragilis aynı etkileri yaratmadı.

Science dergisinde yayımlanan çalışmanın yazarlarından Caetano Reis e Sousa, "D vitamini bağırsak florasını düzenleyerek farelerin kansere karşı daha iyi bağışıklık kazanmasını sağlayan bir bakteri türünü destekleyebiliyor" şeklinde konuştu.

Bu bulgu, gelecekte insanlardaki kanser tedavisi için önemli olabilir ancak D vitamini mikrobiyom aracılığıyla bu etkiyi nasıl ve neden yarattığını henüz tam olarak anlaşılamadı. D vitamini eksikliğinin kanserin önlenmesi veya tedavisinde ne kadar etkili olduğunu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

ABD'deki Saint John's Kanser Enstitüsü'nden cerrahi onkolog Dr. Anton Bilchik, D vitamininin kanserle mücadeledeki rolünün bilindiğini ancak yeni araştırmanın bu mekanizmayı açığa çıkarması açısından önemli olduğunu belirtiyor. Dr. Bilchik, "Daha da önemlisi, immünoterapinin D vitamini ile birlikte daha etkili olabileceğini gösteriyor. Bunlar tamamen yeni tanımlanmış mekanizmalar" diye ekliyor.

Bilchik ayrıca kanser riskini azaltma olasılığının yanı sıra, D vitamini seviyelerinin normalin altına düşmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor. Doktor, bu vitaminin kemik erimesi (osteoporoz) riskini azaltmada da önemli bir rol oynadığını vurguluyor.