Milli Eğitim Bakanlığı, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik zorunlu derslerin yeni müfredatını "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla duyurdu. Yeni müfredat, bir "seyreltme" stratejisiyle uygulanacak ve öğretmenler ile akademisyenler bir hafta boyunca internet üzerinden görüşlerini bildirebilecekler.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, yeni müfredatın on yıllık bir çalışmanın ürünü olduğu belirtiliyor. 2017'deki müfredat değişikliğinde olduğu gibi, bu taslak da bir ay boyunca görüş ve önerilere açık olacak.

Önceki dönemde Evrim Teorisi'nin müfredatta yer almaması büyük tartışmalara yol açmıştı. Dönemin Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Evrim Teorisi'nin üniversite seviyesinde okutulması gerektiğini savunmuştu. Ayrıca, din eğitimi derslerinde "cihat" kavramının öğretilmesi de tartışma yaratmıştı. Yılmaz, "Cihat, barış dini olan bir dinin bir terminolojisi, kelimesi. Bu savaşa, kırmaya, dökmeye getirilebilir mi? Çalınmış, yanlış yorumlanmış bir şeyi düzeltiyoruz" açıklamasını yapmıştı.

Taslakla ilgili konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni müfredatın "değerlerine bağlı, hayallerini gerçekleştirebilecek" çocuklar yetiştirmeyi amaçladığını belirtti. Ayrıca, öğrencilerin bilgiyi analiz edebilecekleri bir eğitim sistemi felsefesi içinde olduklarını ifade etti.

Kiralık veya Satılık Ev Arayanlar İçin Uyarı! Sahte İlanlarda Hayali Evler Satılıyor Kiralık veya Satılık Ev Arayanlar İçin Uyarı! Sahte İlanlarda Hayali Evler Satılıyor

Bakan Tekin, eski müfredatların bilgiye erişimin zor olduğu dönemlerdeki mantıkla hazırlandığını ve bu nedenle diğer ülkelerle kıyaslandığında ağır olduğunu ifade etti. Yeni müfredatta, bilgiye erişimde artış sağlamak için yüzde 35 seyreltme yoluna gidildiğini söyledi. Ancak bu, haftalık eğitim saatini azaltmak anlamına gelmiyor.

Bakan Tekin, yeni eğitim müfredatında yer alacak olan "uygulama programlarının" hayata geçirilmesi için atölyeler oluşturulacağını da belirtti.

Yeni müfredat, Eylül ayında başlayacak olan 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında uygulanmaya başlanacak. Bu da okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıfların yeni müfredatla eğitim göreceği anlamına geliyor.