Bankada parası olanları yakından ilgilendiren bir gelişme yaşanıyor. Yatırım amacıyla ev ya da araba alanlar, son dönemlerde banka mevduatlarına yönelerek kazanç sağlıyor. Mevduat faizleri, en cazip yatırım araçlarından biri haline gelmekte ve hızla yükselmektedir. Ancak, bu yükselişin süresi 30 Nisan'da doluyor.

Bakan Tunç'tan yeni infaz sistemine dair açıklama: Cezasızlık algısı kalkacak Bakan Tunç'tan yeni infaz sistemine dair açıklama: Cezasızlık algısı kalkacak

Yüzde 70'e Kadar Faiz Oranları

Son dönemde mevduat faizlerinde hızlı bir yükseliş gözleniyor ve faiz oranları yüzde 70 seviyesine kadar dayanmış durumda. Örneğin, 100 bin TL'lik bir mevduatta 70 bin TL'lik bir faiz kazancı elde edilebiliyor. Ancak, bu avantajlı dönemin sonu 30 Nisan'da geliyor.

Stopaj Oranları Değişiyor

Liralaşma stratejisi kapsamında Türk Lirası mevduatlara uygulanan düşük gelir vergisi stopajı için süre 30 Nisan 2024'te sona eriyor. Bu tarihe kadar olan mevduatlarda 6 aya kadar olan vadelerde stopaj yüzde 5, 1 yıla kadar olan vadelerde yüzde 3, 1 yıldan daha uzun vadelerde ise stopaj oranı yüzde 0 olarak uygulanacak.

Yüksek Faiz İçin Son Tarih: 30 Nisan

Hürriyet'in haberine göre, 6 aya kadar TL vadeli mevduatlar için yüzde 5 gelir vergisi stopajından yararlanmak için 30 Nisan 2024 tarihinden önce paranın vadeli olarak yenilenmesi gerekiyor. Bu sayede, anapara üzerinden elde edilecek faiz gelirinde 10 puan daha fazla getiri sağlanabilir.

Mevduatın Güvencesi ve Avantajları

Mevduatlar, devlet güvencesi altında olduğundan, iflas veya el koyma gibi durumlarda mevduatın belirli bir kısmı devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu süreçte, bankalar arasında faiz yarışı yaşanmakta ve yüksek faiz avantajı sunan bankalar tercih edilmektedir.